Microsoft-Activision: blerja e bllokohet në MB

Dietrofront i pjesshem i Autoritetit të Konkurrencës dhe Tregjeve (CMA) dukej si një plus. Në vend të kësaj, autoriteti antitrust në Mbretërinë e Bashkuar ka bllokuar blerjen e Activision nga Microsoft, pasi mund të ketë pasoja negative në tregun e lojërave cloud. Kompania Redmond dhe shtëpia e softuerit kaliforniane kanë komunikuar tashmë se do të apelojnë kundër vendimit.

Fitore për Sony
Bazuar në gjetjet paraprake të hetimit të thelluar, CMA kishte identifikuar një ndikim të mundshëm negativ në tregjet e lojërave të tastierës dhe cloud. Autoriteti antitrust më pas korrigjoi vendimin, duke mos parë ndonjë rrezik për tregun e konsolave. Sony, e cila kishte deklaruar kundërshtimin e saj, tani mund të festojë në pritje të rezultatit të apelit.

CMA shkruan se Microsoft zotëron një pjesë të tregut prej 60-70% në tregun e lojërave cloud. Blerja e Activision mund të forcojë këtë dominim, për shembull duke lejuar aksesin në Call of Duty ekskluzivisht përmes platformës së tij. Microsoft ka nënshkruar marrëveshje dhjetëvjeçare me NVIDIA, Boosteroid dhe Ubitus, por këto “mjete të sjelljes” nuk u konsideruan të mjaftueshme.

Autoriteti antitrust beson se marrëveshjet nuk mbulojnë të gjitha modelet e biznesit, duke përfshirë shërbimet e abonimit për shumë lojëra. Ata gjithashtu nuk i lejojnë konkurrentët të ofrojnë versione të lojërave të tyre në sisteme operative të tjera përveç Windows. Së fundi, kushtet e përdorimit mund të standardizohen, në vend që të përcaktohen nga dinamizmi i tregut.

Brad Smith, president i Microsoft, njoftoi në Twitter se kompania do të apelojë:

Edhe Bobby Kotick, CEO i Activision, njoftoi se do të apelohet. Afati i zgjidhjes aktualisht është caktuar për 18 korrik, kështu që Microsoft ka të ngjarë të duhet të negociojë një zgjatje. Nëse blerja nuk miratohet, kompania Redmond do të duhet të paguajë një gjobë prej 3 miliardë dollarësh.

Marrëveshja është miratuar në Japoni, Arabinë Saudite, Brazil, Kili, Afrikën e Jugut dhe Serbi. Hetimi i FTC në SHBA është ende në vazhdim. Komisioni Evropian në vend të kësaj duhet të miratojë blerjen (përgjigja pritet deri më 22 maj).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/26/microsoft-activision-blerja-e-bllokohet-ne-mb/