Meta vs Google vs Microsoft. Tani ka filluar lufta e AI

ChatGPT së shpejti do ta shohë atë brenda një numri të madh faqesh dhe aplikacionesh, pasi OpenAI sapo ka lëshuar API-të (veglat dhe specifikimet me pagesë) për të integruar chatbot-in e GPT-3 me AI në shërbimet e palëve të treta. Por lufta për AI sapo ka filluar. Dhe në të vërtetë, sipas të gjitha gjasave, ajo që do të shohim në muajt e ardhshëm do të duket më shumë si një prolog: dinamika është e destinuar të shënojë botën e internetit dhe dixhitale në përgjithësi për dekadën e ardhshme. Me pak fjalë, do të jetë e gjatë.

Shumë grupe, të mëdha dhe më të vogla, në fakt po zhvillojnë zgjidhjet e tyre bazuar në modelet gjuhësore dhe bisedore të inteligjencës artificiale (LLM, “modeli i gjuhës së madhe”, nëse preferoni). Disa janë afër lançimit, të tjerat do të mbërrijnë më vonë, por pikërisht këto lëvizje tregojnë për një teknologji që ka arritur një pikë të tillë zhvillimi sa mund të ridizajnojë disa sektorë dixhitalë në vitet e ardhshme. Për të mos folur për goditjet e mundshme në “hierarkitë” dhe pozitat dominuese mes gjigantëve të sektorit, të cilët do të duhet të mbrojnë pozicionin e tyre, të shtypur nga konkurrentë që thjesht nuk ekzistonin disa muaj më parë.

Microsoft: ChatGPT brenda Bing bën cmendurira
Dihet shumë për Microsoft-in: ChatGPT është integruar për disa javë në Bing-un e ri, motorin e tij të kërkimit. Dhe gjithashtu lëviz disa mjete në shfletuesin Edge. Nga ana tjetër, gjigandi Redmond ka investuar dhjetë miliardë dollarë në OpenAI. Për momentin, mjetet janë të hapura për një grup të vogël testuesish beta që raportojnë, pa dyshim, rezultate mjaft të çuditshme dhe kontradiktore, duke theksuar chatbot-in dhe duke e çuar atë drejt përgjigjeve që supozohet se nuk duhet të japë. Ose të paktën, jo në tone të caktuara. Shkurtimisht, Bing me ChatGPT në rrënjët e tij duket shumë imagjinativ dhe për këtë arsye ai tashmë është kufizuar, për shembull në biseda të përbëra nga maksimumi pesë përgjigje për një total prej 50 pyetjesh të disponueshme për çdo seancë.

Google: Bard është ende një gjysmë mister
Nga ana tjetër, dihet pak më pak për Google. Përveç disa gabimeve në fazën e prezantimit, Bard – inteligjenca artificiale e cila në teori duhet të jetë më e fuqishmja nga të gjitha, duke qenë se ChatGPT është zhvilluar edhe nga teknologjitë e Big G si Transformer – është ende një mister. Bazuar në LaMDA, modelin e famshëm të bisedës, i cili sipas disa prej zhvilluesve të tij (që së shpejti do të shkarkohet nga kompania) është edhe “i ndjeshëm”, do të shërbejë për shumë gjëra, mbi të gjitha për të përmirësuar kërkimin dhe potencialisht një seri shërbimesh në të ndryshme. Platformat Mountain View. Ai do të dijë më shumë në “javët e ardhshme”, siç kanë përsëritur drejtuesit kryesorë gjatë javëve të fundit: për momentin shumë pak po e testojnë.

“Dështimi” i Meta-s
Pastaj është Meta e cila jo vetëm që i dha ChatGPT një sërë grupesh të dhënash për trajnim, por gjithashtu zhvilloi “modelin e saj gjuhësor”. Quhet Galactica dhe duket më i orientuar drejt mbështetjes së shkencëtarëve dhe studiuesve në studimet kërkimore, në llogaritjet matematikore e kështu me radhë. Në përputhje, për më tepër, me angazhimin e Iniciativës Chan Zuckerberg në fushën shkencore: fondacioni, i ushqyer nga asetet personale të çiftit në krye të Metës, sapo ka inauguruar, për shembull, një “biohub” të ri, një mjekësi. qendra kërkimore në Çikago, e dedikuar për studimin e inflamacionit të indeve përmes nanosensorëve që do të zhvillohen. Galactica është trajnuar mbi “mbi 48 milionë punime, tekste, materiale shkencore, informacione mbi komponimet dhe proteinat dhe burime të tjera të njohurive shkencore”, por në beta publike nëntorin e kaluar, nuk la përshtypje të madhe. Duke korrigjuar një sërë kritikash nga komuniteti dhe duke përfunduar përsëri në tubacion. Meta kishte zhvilluar gjithashtu BlenderBot 3 në të kaluarën, por edhe ajo beta publike, që daton në verën e kaluar, nuk pati efektet e dëshiruara: është ende në dispozicion dhe duket si një projekt i braktisur. Thotë The Verge se ofendon dhe nxjerr më të keqen nga më të këqijat.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/07/meta-vs-google-vs-microsoft-tani-ka-filluar-lufta-e-ai/