Meta paralajmëron: mashtrimet me temë ChatGPT janë në rritje

Sipas një rregulli të pashkruar, shfaqja e një inovacioni (qoftë konkrete apo potenciale) pasohet menjëherë nga një rritje e aktivitetit të kriminelëve kibernetikë: ishte rasti i mashtrimeve të stilit nigerian në kohën e përhapjes në shkallë të gjerë të postës elektronike. , është sot me përhapjen e malware-ve që nxit interesin për ChatGPT dhe mjete të tjera gjeneruese të AI. E kemi shkruar tashmë në disa raste edhe në këto faqe dhe po e bëjmë sërish sot, pas ndërhyrjes së Metës për këtë temë.

Raporti Meta: Mashtrimet me temë ChatGPT janë në rritje
Grupi i drejtuar nga Mark Zuckerberg ka publikuar raportin e tij të sigurisë për tremujorin e parë të 2023, duke u fokusuar në kërcënimet e përgjuara. Eshtë e panevojshme të thuhet, një nga tendencat e zbuluara ka të bëjë me chatbotin OpenAI dhe teknologjitë që i përkasin të njëjtës zonë, e cila fjalë për fjalë ka shpërthyer në muajt e fundit.

Që nga marsi, analistët tanë të sigurisë kanë gjetur rreth një duzinë familjesh malware që paraqiten si ChatGPT dhe mjete të ngjashme, me synimin për të kompromentuar llogaritë e internetit.

Me interes të veçantë është pasazhi në të cilin Meta krahason atë që po ndodh me shpërthimin e mashtrimeve që në të kaluarën e afërt janë shfaqur në sektorin e kriptomonedhave.

Nuk është unike për AI gjeneruese. Si industri, ne e kemi vëzhguar fenomenin në lidhje me temat e tjera, në momentet e tyre të popullaritetit, si në rastin e mashtrimeve me kriptomonedha të nxitura nga interesi për monedhat dixhitale. Fusha e inteligjencës artificiale gjeneruese po evoluon me shpejtësi dhe aktorët e këqij e dinë këtë, ndaj të gjithë duhet të jemi vigjilentë.

Me qëllim të rritjes së sigurisë dhe mbrojtjes nga kërcënimet e këtij lloji, me fokus të veçantë në kontekstin e punës, grupi ka njoftuar se do të prezantojë llogaritë e punës brenda muajve të ardhshëm. Ato do t’i lejojnë përdoruesit të aksesojnë mjetet e “Business Manager” të Facebook pa përdorur profilet personale, duke mbajtur kështu të dallueshme dy entitetet dhe duke parandaluar rreziqet e mundshme që hasen gjatë aktivitetit privat nga komprometimi i atyre profesionale, me gjithçka që do të pasonte.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/03/meta-paralajmeron-mashtrimet-me-teme-chatgpt-jane-ne-rritje/