Meta nuk do t’a bëj publike AI Voicebox: “Shumë e rrezikshme”

Vetëm disa ditë më parë, Meta zbuloi Voicebox AI, një lloj ChatGPT ekuivalent për tekst-në-fjalë. Megjithatë, për fat të keq, kompania e Mark Zuckerberg ka shpjeguar se nuk do ta bëjë Voicebox të disponueshme për të gjithë përdoruesit shumë shpejt, në kundërshtim me atë që bëri OpenAI me ChatGPT. Por pse?

Sipas Meta-s, Voicebox është inteligjenca artificiale e saj më e gjithanshme, deri në pikën e tejkalimit të modeleve të gjuhës tekstuale si ChatGPT dhe gjeneruesve të imazheve si Dall-E. Megjithatë, kompania Menlo Park shpjegoi gjithashtu se Voicebox mund të jetë AI më i rrezikshëm nga të gjitha ato që janë vënë në qarkullim deri më tani. Në fakt, në një shënim në blogun e Metës, lexojmë se: “ka shumë përdorime emocionuese për modelet gjeneruese të të folurit, por për shkak të rreziqeve të mundshme në rast të përdorimit të gabuar kemi vendosur të mos bëjmë modelin e Voicebox apo kodin e tij publik. ne kete kohe”.

Megjithatë, për të kuptuar arsyet e lëvizjes së Metës, duhet të bëjmë një hap prapa. Në fakt, dy. E para na kthen në fillim të marsit, kur LLaMA AI i Metës u zbulua në internet, me kodin e tij burimor që përfundonte në Reddit, 4Chan dhe përfundimisht Github. Në kohën materiale, Meta u akuzua gjerësisht se kishte futur një epokë të re të mashtrimeve në internet, megjithëse pa dashje, sepse AI i saj do të kishte qenë perfekt për operacione të “përshtatura” të phishing dhe postës së padëshiruar.

Nga ana tjetër, është e nevojshme të sqarohet funksionimi i Voicebox, i cili është në gjendje të përkthejë në të folur çdo tekst që i ofrohet, për më tepër duke përdorur një sistem vokal jashtëzakonisht të saktë dhe “njerëzor” në gjuhë të ndryshme, përfshirë anglisht, frëngjisht, gjermanisht dhe spanjisht. Jo vetëm kaq: Voicebox mund të plotësojë fjalimet e regjistruara paraprakisht, nëse i jepet informacioni i duhur i kontekstit.

Prandaj nuk është e paimagjinueshme që AI i Metës të mund të përdoret për përhapjen e lajmeve të rreme me një përmbajtje të lartë teknologjike, ndoshta të krijuar duke kombinuar fragmente nga fjalimet e politikanëve dhe personazheve publike me pjesë të krijuara nga AI në bazë të tonit të tyre. zëri dhe konteksti i ofruar nga sulmuesit. Gjithashtu në këtë rast, si për LLaMA, me pak fjalë, mjeti mund të çojë në mashtrime të sofistikuara në internet dhe përhapje të dezinformatave në një shkallë të paprecedentë: për këtë arsye, Meta do të kishte vendosur ta mbante nën kyç, të paktën. për tani.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/19/meta-nuk-do-ta-bej-publike-ai-voicebox-shume-e-rrezikshme/