Meta fshin mijëra llogari të rreme nga Facebook

Meta ka njoftuar se ka hequr mijëra llogari, faqe dhe grupe nga Facebook dhe Instagram që ishin pjesë e një fushate të lajmeve të rreme të lidhura me qeverinë kineze. Organizatorët e këtij “operacioni të ndikimit të fshehtë” janë aktivë edhe në rrjete dhe platforma të tjera sociale, duke përfshirë X, YouTube, TikTok, Reddit dhe Vimeo.

Mbi 7700 llogari në Facebook
Detajet për ndërhyrjen e Metës gjenden në raportin Adversarial Threat për tremujorin e dytë të 2023. Kompania Menlo Park nisi hetimin pasi shqyrtoi disa aktivitete jashtë platformave të saj. Më pas u identifikua një rrjet i madh që ishte aktiv në mbi 50 shërbime, duke përfshirë Facebook, Instagram, X, YouTube, TikTok, Reddit, Pinterest, Medium, Blogspot, LiveJournal, VKontakte dhe Vimeo.

Meta hoqi 7704 llogari, 954 faqe dhe 15 grupe në Facebook, si dhe 15 llogari në Instagram. “Menaxherët” e llogarive, shumë prej të cilëve u identifikuan dhe çaktivizoheshin nga sistemet automatike, ndodheshin në territorin kinez. Aktiviteti i tyre kryesor ishte të shpërndanin mesazhe spam pro Kinës dhe lidhje kundër Shteteve të Bashkuara dhe vendeve të tjera perëndimore që kritikojnë abuzimet e qeverisë kineze ndaj pakicës etnike ujgure në provincën Xinjiang.

Meta zbuloi se pjesa më e madhe e llogarive i përkisnin forcave të rendit kinez (postimet u postuan gjatë orarit të punës) dhe se fushata e dezinformimit është pjesë e Operacionit Spamouflage i zbuluar në vitin 2019. Organizatorët shpenzuan gjithashtu rreth 3500 dollarë në reklama për të bërë aktivitete propagandistike në favor. e Kinës më efektive.

Kompania Menlo Park ka bllokuar gjithashtu mijëra domene dhe llogari të lidhura me operacionin rus, i njohur si Doppelganger, i çmontuar rreth një vit më parë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/30/meta-fshin-mijera-llogari-te-rreme-nga-facebook/