Meta fshin lajmet nga Facebook dhe Instagram në Kanada

Ashtu siç ishte parashikuar në fillim të majit, Meta njoftoi se përdoruesit kanadezë nuk do të gjejnë më lajme në Facebook dhe Instagram. Vendimi i kompanisë Menlo Park vjen për shkak të miratimit të një ligji që detyron botuesit të paguajnë për publikimin e lajmeve.

Asnjë lajm në Facebook dhe Instagram në Kanada
Ligji i quajtur Akti i Lajmeve Online (Bill C-18) parashikon fillimin e një negociate midis botuesve dhe ndërmjetësve dixhitalë (Meta, Google dhe të tjerë) me qëllim përcaktimin e kompensimit të duhur për publikimin e lajmeve në internet (Facebook dhe Instagram në rasti i Metës).

Kompania kaliforniane donte të gjente një zgjidhje, por Senati Kanadez miratoi ligjin. Meta kishte shpjeguar se janë vetë botuesit që përfitojnë nga shpërndarja e artikujve, pasi rrit trafikun në faqet e tyre. Kjo do të thotë rritje të abonimeve dhe të ardhurave nga reklamat.

Sipas Presidentit të Çështjeve Globale, Nick Clegg, t’i kërkosh Metës të paguajë botuesit është si t’u kërkosh ofruesve të emaileve të paguajnë për shërbimin postar, sepse përdoruesit nuk dërgojnë më letra. Kompania gjithashtu theksoi se lidhjet e lajmeve shpërndahen qëllimisht në mediat sociale, ndërsa Google i shfaq lajmet në motorin e kërkimit pa leje.

Prandaj Meta ka vendosur të eliminojë lajmet nga Facebook dhe Instagram për përdoruesit kanadezë, edhe nëse ligji nuk ka hyrë ende në fuqi. Një ligj i ngjashëm u miratua në Australi, por disa ndryshime u bënë pas “kërcënimeve” të Metës.

Siç u përmend, Google gjithashtu do të duhet të paguajë botuesit. Kompania Mountain View nuk ka vendosur ende asgjë sepse dëshiron të sugjerojë disa përmirësime në ligj.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/24/meta-fshin-lajmet-nga-facebook-dhe-instagram-ne-kanada/