Meta duhet të rishkruajë rregullat për videot fake

Këshilli Mbikëqyrës i kërkoi Metës të rishkruante rregullat për përmbajtjet multimediale të manipuluara, pasi ato ishin jokonsistente dhe konfuze. Vendimi erdhi pas analizës së një video të rreme, të publikuar në Facebook, ku shfaqet presidenti Joe Biden së bashku me mbesën e tij Natalie Biden në një qendër votimi në fund të vitit 2022.

Rregullat për mediat e manipuluara të rishkruhen
Videoja origjinale e 29 tetorit 2022 u regjistrua në një vendvotim gjatë zgjedhjeve afatmesme. Pas votimit, Presidenti vendos një ngjitëse “Unë votova” në bluzën e mbesës së rritur që votoi për herë të parë.

Në maj 2023, një përdorues postoi një version të rremë të videos (shtatë sekonda) në Facebook, në të cilën Presidenti duket se prek vazhdimisht gjoksin e mbesës së tij. Pas raportimit të një përdoruesi tjetër, Meta ka hequr videon. Pas apelimit është rikthyer video, më pas është kërkuar ndërhyrja e komisionit të kontrollit.

Këshilli Mbikëqyrës konfirmoi vendimin e Metës, pasi videoja nuk cenon politikën për përmbajtjet multimediale të manipuluara. Rregullat aktuale nuk lejojnë publikimin e videove me njerëz që thonë fjalë që nuk janë thënë kurrë dhe video të krijuara me inteligjencë artificiale.

Videoja ofenduese nuk bën pjesë në këto dy kategori, edhe nëse është manipuluar qartë. Prandaj komisioni sugjeron që Meta të rishkruajë politikën në mënyrë më të detajuar për të mbuluar edhe videot e ndryshuara pa përdorimin e inteligjencës artificiale. Kompania Menlo Park duhet të përfshijë gjithashtu përmbajtje audio dhe video me njerëz që bëjnë gjëra që nuk i kanë bërë kurrë më parë. Nëse videoja është edituar, por është në përputhje me rregullat, duhet të shtohet një etiketë.

Ndryshimet janë të nevojshme dhe urgjente, nisur nga zgjedhjet e shumta që priten gjatë vitit 2024. Meta ka bërë me dije se do të japë një përgjigje brenda 60 ditëve.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/02/05/meta-duhet-te-rishkruaje-rregullat-per-videot-fake/