Mbretëria e Bashkuar investon 100 milion £ për një alternativë të AI ndaj ChatGPT

Ndërsa nga njëra anë në Itali Senati miraton studimin e fakteve mbi inteligjencën artificiale, duke u përpjekur të kuptojë ndikimin e ChatGPT dhe mjeteve të tjera të AI në shoqëri, nga ana tjetër Mbretëria e Bashkuar “e ekzagjeron” dhe ndan 100 milionë paund për të krijuar një Modeli i gjuhës së avancuar tërësisht anglez, i cili mund të sfidojë ChatGPT dhe ta bëjë vendin më konkurrues me pjesën tjetër të botës në industri.

Mbretëria e Bashkuar dëshiron AI si ChatGPT
Sipas asaj që u mor gjithashtu nga Engadget, qeveria britanike – me kryeministrin Rishi Sunak dhe sekretaren britanike për teknologjinë Michelle Donelan – donte të krijonte Fondacionin Model Taskforce, një ekip teknikësh që do të zhvillojnë AI të aftë (idealisht) për të bërë Mbretëria e Bashkuar “konkurruese globalisht”.

Task-forca në fjalë është e frymëzuar qartë nga ajo e krijuar për të luftuar COVID-19 midis 2020 dhe 2022: kjo do të thotë se ajo do të dialogojë ekskluzivisht me Kryeministrin dhe Sekretarin për Teknologjinë dhe do të udhëhiqet nga një figurë që do të krijohet nga vetë qeveria gjatë muajve të ardhshëm.

Zyrtarët nuk i kanë fshehur as shpresat e tyre, pavarësisht nga grackat etike dhe teknike që janë zotuar se do t’i sfidojnë në të kaluarën. Në mënyrë të veçantë, Donelan synon të ndërtojë inteligjencë artificiale të besueshme që mund të provojë të jetë një avantazh i rëndësishëm në ofrimin e kujdesit mjekësor, ndihmën ndaj shërbimeve publike dhe luftimin e ndryshimeve klimatike.

Me pak fjalë, ideja do të ishte të kishim një AI “sovrane” që mund të lartësojë vendin, duke e bërë atë më pak të varur nga teknologjitë e huaja. Prandaj është një rrugë diametralisht e kundërt me atë italiane, për momentin, ku dyshimet po mbizotërojnë diskutimet mbi potencialin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/25/mbreteria-e-bashkuar-investon-100-milion-per-nje-alternative-te-ai-ndaj-chatgpt/