Malware: Google mbyll 173,000 llogari

Google ka mbyllur 173,000 llogari të përdorura nga zhvilluesit për të shpërndarë aplikacione të infektuara Android në Play Store. Kompania Mountain View ka publikuar një postim për të ilustruar masat e sigurisë që kanë bërë të mundur bllokimin e shpërndarjes së malware. Përshkruhen gjithashtu disa veçori të sistemit operativ që mbrojnë të dhënat e përdoruesit.

Bllokohen 1.43 milion aplikacione
Mbrojtja kryesore për përdoruesit është Google Play Protect. Funksioni skanon miliarda aplikacione të instaluara në ditë. Kompania kaliforniane përdor gjithashtu mjete parandaluese për të shmangur publikimin e aplikacioneve në Play Store. Në vitin 2022, 1.43 milionë aplikacione mashtruese u bllokuan, falë kontrolleve manuale dhe sistemeve të mësimit të makinerive.

Google gjithashtu mbylli 173,000 llogari të përdorura nga kriminelët kibernetikë për të shpërndarë aplikacione të infektuara dhe ndaloi transaksionet e paligjshme me vlerë më shumë se 2 miliardë dollarë. Zhvilluesit e rinj duhet të plotësojnë kërkesa më të rrepta për të hyrë në ekosistemin Play, duke përfshirë verifikimin e identitetit. Falë rregullave të reja, aplikacionet Android nuk kërkojnë më leje për të hyrë në të dhëna të ndjeshme.

Google forcoi kontrollet në SDK-të e palëve të treta dhe ndihmoi zhvilluesit të rregullonin mbi 500,000 dobësi në mbi 300,000 aplikacione. Teknologjitë nga McAfee, Trend Micro, ESET, Lookout dhe Zimperium përdoren gjithashtu për të zbuluar praninë e malware.

Masat shtesë të sigurisë dhe privatësisë janë përfshirë në versionet më të fundit të sistemit operativ. Android 14 (aktualisht në beta) bllokon aplikacionet që përdorin SDK-të e vjetra për të marrë më shumë leje të aksesit të të dhënave.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/29/malware-google-mbyll-173000-llogari/