Malware-ët më të perhapur në janar: Vidar kthehet në top 10

Check Point Software ka publikuar Indeksin e parë Global të Kërcënimeve të 2023 i cili përfshin katër hyrje të reja krahasuar me dhjetorin 2022. Në top 10 është sërish Vidar, një info-stealer mjaft i rrezikshëm që qarkullon në internet për më shumë se tre vjet. Karakteristikat e tjera të reja janë Lokibot, GuLoader dhe njRAT. AhMyth është në vend të kësaj malware i ri që prek pajisjet Android. Sugjerimi është gjithmonë të instaloni një zgjidhje sigurie që zbulon kërcënimet më të zakonshme.

Kthimi i Vidarit
Vidar është një vjedhës informacioni për Windows, i zbuluar për herë të parë në fund të vitit 2018, që mund të vjedhë fjalëkalime, të dhëna të kartës së kreditit dhe informacione të tjera personale nga shfletuesi dhe të aksesojë kuletat e kriptomonedhave. Në disa raste përdoret si pikatore për ransomware GandCrab. Ai është parë në disa sulme në muajt e fundit.

Ai u shpërnda përmes faqeve të rreme AnyDesk në janar. Pas disa muajsh mungesë, ai u kthye në top 10 të malware-ve më të zakonshëm, duke u renditur i shtati. Hyrja e re që zuri pozicionin e dytë është Lokibot, një tjetër vjedhës informacioni që mund të vjedhë kredencialet nga shfletuesit, aplikacionet dhe klientët e emailit. GuLoader (vendi i tetë) është në vend të kësaj një shkarkues që përdoret kryesisht për të shkarkuar Parallax RAT.

Hyrja më e fundit e re për janarin është njRAT (vendi i dhjetë), një RAT (Trojan i Qasjes në Distanca) me karakteristika të shumta: kapja e tastierëve, aksesi i kamerës, vjedhja e kredencialeve të shfletuesit, ngarkimi dhe shkarkimi i skedarëve. Top 10 ende kryesohet nga Qbot, ndërsa malware të tjerë janë: AgentTesla, Formbook, XMRig, Emotet dhe Nanocore.

Anubis dhe Hiddad janë ende malware më të njohur të Android. Vendi i tretë tani është i zënë nga AhMyth, një RAT që mund të marrë pamje nga ekrani, të dërgojë SMS dhe të aktivizojë kamerën.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/14/malware-et-me-te-perhapur-ne-janar-vidar-kthehet-ne-top-10/