LibreOffice tani është i disponueshëm për Android

LibreOffice është një suite Office me open source që përdoret gjerësisht në Windows, Macintosh dhe Linux. Është një nga alternativat më të mira falas për Microsoft Office.

LibreOffice ishte gjithashtu i disponueshëm për pajisjet Android, por në vitin 2020 u hoq nga Dyqani sepse nuk ishte më i përditësuar. Prandaj, përdoruesit e LibreOffice nuk mund ta përdornin aplikacionin në pajisjet e tyre. Por puna në Android nuk ka të ndalur. LibreOffice njoftoi në blogun e tij se “janë bërë më shumë se dyqind ndryshime për të përmirësuar aplikacionin, për ta bërë atë më të qëndrueshëm dhe më të përdorshëm” dhe për ta përshtatur atë me versionet e reja të Android.

Ekipi publikoi versione të reja të aplikacionit në F-Droid, një alternativë falas dhe miqësore me privatësinë e Google Play. Nga fillimi i vitit 2023, përdoruesit mund të shkarkojnë aplikacionin LibreOffice nga F-Droid. Tani është i disponueshëm edhe në Google Play.

Si funksionon LibreOffice Viewer
Aplikacioni, i quajtur LibreOffice Viewer, merret kryesisht me shikimin dhe bërjen e dokumenteve të aksesueshme, por jo me modifikimin e tyre: “LibreOffice Viewer përdor të njëjtin motor si LibreOffice për Windows, Mac dhe Linux. I kombinuar me një ndërfaqe të re të bazuar në Firefox për Android, ai shfaq dokumentet në mënyrë të ngjashme me LibreOffice në desktop.”

Meqenëse përdor të njëjtin motor si versioni i desktopit, ai mbështet formatet kryesore të dokumenteve LibreOffice dhe Microsoft Office.

Ndërsa redaktimi është i kufizuar, LibreOffice Viewer përfshin “një pamje paraprake të funksionalitetit të redaktimit”. Zhvilluesit paralajmërojnë se kjo është një veçori eksperimentale dhe se, për momentin, “nuk është e besueshme për detyra kritike”. Megjithatë, kjo tregon se ekipi po punon për të shtuar funksionalitetin e redaktimit në LibreOffice Viewer.

Përdoruesit e interesuar mund të instalojnë LibreOffice Viewer nga F-Droid ose Google Play. Nisja në Google Play e bën atë të aksesueshëm për një audiencë më të gjerë. Aplikacioni ka një vlerësim të ulët prej 2.3 në Google Store, por kjo është kryesisht për shkak të rishikimeve të versionit të mëparshëm të aplikacionit.

Megjithatë, një test i versionit të ri tregoi disa probleme. LibreOffice ishte në gjendje të hapte dokumente lokale të mbështetura, por nuk arriti të shikonte asnjë dokument të bazuar në renë kompjuterike nga llogaritë e lidhura të cloud, si Google Drive ose OneDrive.

Përdoruesit mund të kenë nevojë t’i shkarkojnë këto dokumente duke përdorur mjete zyrtare përpara se t’i hapin ato në LibreOffice Viewer. Ndërkohë, përdoruesit e Android dhe iOS mund të provojnë Collabora Office, i cili është ende i bazuar në LibreOffice.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/27/libreoffice-tani-eshte-i-disponueshem-per-android/