Lamtumirë Gordon Moore, bashkëthemelues i Intel

Intel dhe Fondacioni Gordon dhe Betty Moore kanë njoftuar se Gordon Moore ka vdekur në moshën 94-vjeçare. Ai vdiq mbrëmë në shtëpinë e tij në Hawaii. Bashkëthemeluesi i Intel ishte anëtari i fundit i mbijetuar i të ashtuquajturit Intel Trinity, i cili përfshinte gjithashtu bashkëthemeluesin Robert Noyce dhe Andrew Grove, punonjësi i tretë i kompanisë dhe CEO i tretë. Përveç kontributit të tij të rëndësishëm në zhvillimin e chip, Moore është i njohur për ligjin e tij të famshëm.

Gordon Moore (1929-2023)
Gordon Moore lindi më 3 janar 1929 në San Francisko. Ai mori një diplomë bachelor në kimi në vitin 1950 dhe një doktoraturë në kimi në vitin 1954. Ai u punësua nga Shockley Semiconductor në 1956, por një vit më vonë ai u largua nga kompania me shtatë punonjës të tjerë për të formuar Fairchild Semiconductor. Në vitin 1965 ai shkroi letrën mbi të ardhmen e elektronikës, duke parashikuar se numri i transistorëve në një qark të integruar do të dyfishohej çdo vit. Parashikimi njihet si ligji i Moore.

Në vitin 1968, ai themeloi NM Electronics (më vonë për t’u bërë Intel) së bashku me Robert Noyce. Në vitin 1975, kur u bë president, Moore përditësoi ligjin e tij, duke vlerësuar se numri i transistorëve do të dyfishohej çdo dy vjet për 10 vitet e ardhshme. Në vitin 1979 ai u emërua Kryetar i Bordit dhe CEO, një pozicion të cilin Andrew Grove e la në 1987.

Moore u largua nga Intel në 2006 për të ndjekur ndjekjet filantropike. Së bashku me gruan e tij Betty Irene Whitaker (e martuar në 1950) ai themeloi Fondacionin Gordon dhe Betty Moore në 2000 i cili ka dhuruar mbi 5.1 miliardë dollarë deri më sot për të mbështetur kërkimin shkencor, ruajtjen e mjedisit dhe kujdesin mjekësor.

CEO aktual Pat Gelsinger e kujtoi Mooren me këto fjalë:

“Gordon Moore përcaktoi industrinë e teknologjisë përmes depërtimit dhe vizionit të tij. Ai ishte i rëndësishëm në zbulimin e fuqisë së tranzistorëve dhe ka frymëzuar teknologë dhe sipërmarrës gjatë dekadave. Në Intel, ne mbetemi të frymëzuar nga Ligji i Moore dhe synojmë ta ndjekim atë deri në ‘shterimin e tabela periodike. Vizioni i Gordonit vazhdon si veriu ynë i vërtetë ndërsa ne përdorim fuqinë e teknologjisë për të përmirësuar jetën e çdo personi në Tokë. Karriera ime dhe pjesa më e madhe e jetës sime janë formuar brenda mundësive të ofruara nga udhëheqja e Gordonit në krye të Intel, dhe unë jam i nderuar nga përgjegjësia për të vazhduar trashëgiminë e tij.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/25/lamtumire-gordon-moore-bashkethemelues-i-intel/