Ky malware kërcënon të gjitha sistemet operative, edhe tëndin

Një grup krimi kibernetik i njohur si Qilin po përhap një ransomware shumë të frikshëm në të gjithë ueb-in.

Ky agjent keqdashës, i cili bie plotësisht në kontekstin e RaaS (Ransomware-as-a-Service), quhet Agenda. Edhe pse e njëjta gjë dihet që nga gushti i vitit 2022, javët e fundit duket se ka qenë protagoniste e një fushate të re dhe masive.

Sipas ekipit të kërkimit Group-IB, Qilin ka modifikuar ransomware-in e tij, duke propozuar sulme gjithnjë e më evazive dhe të cilat, në shumë raste, synojnë sektorë kritikë.

Jo vetëm kaq: Axhenda shfaqet plotësisht aktive në pothuajse të gjitha sistemet operative më të njohura, me një tendencë në rritje veçanërisht për kontekstin Linux.

Gjithçka funksionon përmes një sistemi anëtarësimi, sipas praktikës për mjedisin RaaS. Në fakt, kriminelët kibernetikë të Qilin angazhohen në shitjen e softuerit keqdashës përdoruesve individualë, të cilët paguajnë kolektivin për këtë lloj të veçantë “shërbimi”.

Një malware shumë i rrezikshëm për këdo: ja se si të shmangni rreziqet
Gjithashtu sipas analizës së Group-IB dhe kërkimit të kujdesshëm në Dark Web nga korriku 2022 deri në maj 2023, grupi i kriminelëve kibernetikë publikoi informacione për 12 viktima, për t’u demonstruar blerësve potencial potencialin e Axhendës.

Eshtë e qartë se rreziku i këtij ransomware është real edhe në territorin tonë. Prandaj, ekspertët rekomandojnë përdorimin e vërtetimit me shumë faktorë (MFA) kur është e mundur, si dhe përdorimin e antivirusit më modern dhe efektiv në treg.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/16/ky-malware-kercenon-te-gjitha-sistemet-operative-edhe-tendin/