Krahasimi i Chatbot-ve të AI: Bard kundër Bing kundër ChatGPT

Në bumin e inteligjencës artificiale, veçanërisht të chatbot-eve të aftë për të argëtuar njerëzit me biseda argëtuese dhe edukative, pyetja nuk është “sa të mirë janë ata?” por “cila është më e mira?”. Tani që janë zyrtarisht në lojë tre gjigantë, përkatësisht OpenAI, Microsoft dhe Google, ka ardhur koha për të bërë një krahasim të shpejtë midis ChatGPT, Bing Chat dhe Bard për të kuptuar se cila nga tre zgjidhjet është aktualisht më e vlefshme në treg.

Me Google Bard aktualisht i disponueshëm vetëm në Amerikën e Veriut, përvoja jonë praktike është e kufizuar në krahasime të drejtpërdrejta midis Bing Chat dhe ChatGPT, duke i bërë jehonë burimeve amerikane për alternativën Big G.

Modeli i gjuhës së tre chatbot-eve të AI

Për të vazhduar me analizën e thelluar të tre AI-ve bisedore, para së gjithash është e nevojshme të vëzhgoni ndryshimin themelor midis tre zgjidhjeve: nga njëra anë, ne kemi dy mjete të bazuara në GPT ose Transformerin e Paratrajnuar Gjenerativ, gjuhën natyrore. vegël përpunimi që tani kemi mundur ta testojmë në dy versione, përkatësisht GPT-3 dhe GPT-4; nga ana tjetër, Google Bard bazohet në modelin e gjuhës LaMDA, i cili deri më tani mund të trajtojë vetëm hyrjen dhe daljen tekstuale. Në të kundërt, GPT-4 është një model shumëmodësh i aftë për të ofruar imazhe si dalje.

Për këtë arsye, Bing Chat dhe ChatGPT fillojnë me një avantazh të caktuar ndaj homologut të Google. Megjithatë, ka dallime të tjera midis dy shërbimeve: Bing Chat nuk është vetëm falas, prandaj i aksesueshëm për këdo pa kosto shtesë, por gjithashtu përfiton nga DALL-E për gjenerimin e imazheve duke filluar nga një mesazh teksti, një veçori që OpenAI është integruar në chatbot-in e tij përmes përdorimit të shtojcave, pra jo drejtpërdrejt në ChatGPT.

Në thelb, prandaj, Bing Chat provon të jetë paketa e plotë për momentin, më e këshillueshme për ata që duan të përfitojnë nga AI për çdo aktivitet. Megjithatë, nuk është një vendim përfundimtar.

Saktësia e përgjigjeve

Guri më konkret konsiston në propozimin e pyetjeve të llojeve të ndryshme për të tre AI, duke inkuadruar atë që jep përgjigjet më të mira. Me pyetjet që lidhen me informacionin e minutës së fundit, fituesi i qartë është Bing Chat: siç e dimë mirë, ChatGPT ka të dhëna të rëndësishme për ngjarjet që kanë ndodhur dhe analizuar para vitit 2021, prandaj nuk mund të japë rezultate në lidhje me ngjarjet e fundit historike ose sportive. Google Bard, si zgjidhja e nënshkruar nga Microsoft, ka një lidhje interneti, por për momentin nuk jep përgjigje të sakta për asnjë pyetje.

Kur bëhet fjalë për informacione të dyshimta ose pyetje, përgjigja e të cilave është subjekt i interpretimeve të ndryshme, Bing konfirmohet si chatbot-i më i mirë, pasi jo vetëm që ofron një rezultat koherent dhe objektiv, por gjithashtu përfshin lidhjet e burimeve në secilën prej tyre. Bard aktualisht nuk ofron të njëjtin funksionalitet; megjithatë, Google ka siguruar që do ta zbatojë atë kur chatbot-i i tij të jetë gati për t’u përdorur në mbarë botën me kapacitet të plotë. Megjithatë, në kërkime vërtet komplekse, është pikërisht Bardi ai që ka përparësinë teksa gërmon më thellë për të gjetur një përgjigje të kënaqshme.

Atëherë, ku qëndron ChatGPT? Në kreativitet dhe kërkesa teknike. Për shembull, në programim dhe logjikë, AI i Sam Altman dhe bashkëpunëtorëve rezulton i aftë për të ofruar përgjigje të plota, tashmë të formatuara, ose baza të shkëlqyera për të punuar për të arritur projektin përfundimtar përfundimtar. Në vend të kësaj, duke i kërkuar ChatGPT të krijojë skenarë komik tallës me aktorë të caktuar, ose të krijojë një skenar për një film të shkurtër dramatik, imitimi i personaliteteve të caktuara dhe stileve të shumta të fjalëpërfjalshme ndodh pothuajse me mjeshtëri, duke tejkaluar qartë pritshmëritë e kujtdo.

ChatGPT është gjithashtu i shkëlqyer në krijimin e recetave, planeve të udhëtimit për pushime, ose në kërkimin e stimujve krijues për krijimin e teksteve të përshtatshme për blogje, video për t’u ngarkuar në YouTube, apo edhe plane të tëra biznesi apo projekte marketingu. Me pak fjalë, ju e kuptoni: për përmbajtjen “me gjelbërim të përhershëm”, ChatGPT mund lehtësisht si Bing Chat ashtu edhe Google Bard.

Çmimi për tu paguar

Për momentin të tre shërbimet janë falas, me përjashtim të ChatGPT i cili, përveç planit me kosto zero, ofron një abonim Plus për të aksesuar modelin më të fundit gjuhësor të lëshuar në treg – megjithëse me një maksimum prej 40 kërkimesh çdo disa orë – dhe kapërceni radhën në rast të kërkesave veçanërisht të larta të përdorimit. Ndërkohë, Bing Chat është plotësisht falas, ka prezantuar së fundmi reklama (jo invazive) në rezultatet e kërkimit për të ndihmuar në menaxhimin e shërbimit dhe ofron GPT-4 për deri në 200 seanca në ditë, duke përfshirë gjenerimin e imazheve. Google Bard është gjithashtu i aksesueshëm pa kosto shtesë, por me kufizime të rëndësishme gjeografike dhe të veçorive.

Për sa i përket cilësisë/çmimit, me përdorim mjaft intensiv, është Bing Chat ai që duket më tërheqës.

Vendimi përfundimtar

Realiteti, megjithatë, është se ChatGPT është zgjidhja më e mirë për çdo nevojë dhe për shumicën e përdoruesve. Pavarësisht meritave të Bing Chat, OpenAI mbetet udhërrëfyesi veteran që ofron shërbimin më të përshtatshëm për të kënaqur kërkesat e publikut. Megjithatë, ky verdikt mbetet tentativ, duke pasur parasysh padisponueshmërinë globale të Google Bard dhe prapambetjen e tij aktuale në krahasim me konkurrencën. Në disa muaj, ndoshta, situata mund të ndryshojë në favor të Sundar Pichai dhe bashkëpunëtorëve.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/31/krahasimi-i-chatbot-ve-te-ai-bard-kunder-bing-kunder-chatgpt/