Kaspersky ka zbuluar cenueshmërinë më të madhe të iPhone

Me rastin e edicionit të 37-të të Kongresit të Komunikimit të Kaosit në Hamburg, studiuesit e Kaspersky njoftuan atë që përkufizohet si zinxhiri më i madh i dobësive kibernetike të zbuluara ndonjëherë në iPhone.

Quhet “Operacioni Triangulation” dhe sipas studiuesve Boris Larin, Leonid Bezvershenko dhe Georgy Kucherin do të ishte shfrytëzuar në mënyrë aktive për të synuar zyrtarët dhe ambasadat ruse në Rusi, por edhe vetë punonjësit e Kaspersky në Rusi. Për fat të mirë, Apple e mbylli defektin me iOS 16.2 të botuar në dhjetor 2022, kjo është arsyeja pse nëse iPhone juaj ka një version më vonë se ky version, nuk keni asgjë për t’u frikësuar.

Për t’u shfrytëzuar, dobësitë kërkojnë njohuri të gjera teknike: në total ka katër të meta “zero-day”, të cilat ju lejojnë të fitoni kontrollin e telefonit duke vjedhur informacionin që përmban. Gjithçka fillon nga një mesazh me tekst i marrë në iMessage, i cili do t’i lejonte hakerat të instalonin një virus pa pasur nevojë të bënte asgjë marrësi fatkeq.

Kaspersky, duke theksuar se mbeten shumë të panjohura rreth defektit, thekson se nuk ka qenë në gjendje të kuptojë nëse defekti varet nga Apple apo nga një komponent i palës së tretë si ARM. Ajo që është e sigurt është se këto janë gabime shumë serioze që mund të rrezikojnë sigurinë e përdoruesit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/12/29/kaspersky-ka-zbuluar-cenueshmerine-me-te-madhe-te-iphone/