Kalendari Historik 8 Shtator 2022

1943Gjatë Luftës së Dytë Botërore armëpushimi i Kasibilit proklamohet nga radio. OB Sud menjëherë zbaton planet për çarmatosjen e forcave italiane. Armëpushimi i Cassibile u nënshkrua më 3 shtator 1943 nga Walter Bedell Smith dhe Giuseppe Castellano dhe u bë publik në 8 Shtator midis Mbretërisë së Italisë dhe Aleatëve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

 

1949 – Vdes në moshën 85 vjeçare Richard Strauss. Strauss, ishte një kompozitor, dirigjent, dhe pianist gjerman. Konsiderohet si një kompozitor kryesor i epokave të vonë romantike dhe të hershme modern. Ai është përshkruar si një pasardhës i Richard Wagner dhe Franz Liszt. Së bashku me Gustav Mahler, ai përfaqëson lulëzimin e vonë të Romantizmit.

 

1954 – Është themeluar Organizata e Traktatit të Azisë Juglindore (SEATO). SEATO ishte një organizatë ndërkombëtare për mbrojtjen kolektive në Azinë Juglindore e njohur ndryshe dhe si Pakti i Manilës, i nënshkruar në Shtator 1954. Ajo u shpërnda në 30 qershor 1977 pasi shumë anëtarë humbën interesin dhe u tërhoqën.

 

 

1966Seriali historik i trillimeve amerikane Star Trek shfaq premierën me episodin e tij të parë të transmetuar, “The Man Trap”. Star Trek është një serial televiziv fantastiko-shkencor amerikan më i ndjekur. Ai u krijua nga regjisori Gene Roddenberry që ndjek aventurat e USS Enterprise (NCC-1701) dhe ekuipazhit të saj.

 

 

1970 –  Vdiq në Romë8 shtator 1970 Dhimitër Berati, ka qenë nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, politikan dhe diplomat shqiptar. Më 1937 qe drejtues i grupit që nxori librin dy vëllimesh “Shqipnija më 1937”, ndërsa vepra e tij me dy volume “Shqipëria” mbeti në dorëshkrim. Në prag të vendosjes së plotë të regjimit komunist u largua nga Shqipëria dhe u vendos në Romë, ku shkroi mjaft artikuj në revistën “Shejzat” drejtuar nga Ernest Koliqi.

 

1978E Premtja e Zezë, një masakër nga ushtarët kundër protestuesve në Teheran, rezulton në të paktën 700 deri në 3000 të vdekur. Kjo shënon fillimin e fundit të monarkisë në Iran. Incidenti i ndodhur përshkruhet nga historiani Ervand Abrahamian si “një det gjaku mes shahut dhe njerëzve”. Kjo ishte masakra më e madhe e ndodhur në atë vend.

 

1979Lind në Pennsylvania, Pink. Pink, është një këngëtare, kompozitore, aktore, producentë rekord, dhe modele amerikane. E njohur për zërin e saj të veçantë, të vrazhdë dhe praninë skenike akrobatike, Pink ka shitur mbi 90 milion rekorde në të gjithë botën, duke e bërë atë një nga artistet më të shitura të muzikës në botë.

 

 

1991Republika e Maqedonisë, shpall pavarësinë në Jugosllavia. Maqedonia e Veriut mbeti pothuajse e paprekur, përmes Luftërave në ish Jugosllavi të fillimit të viteve 1990. Disa ndryshime shumë të vogla në kufirin e saj me Jugosllavinë u ra dakord për të zgjidhur problemet me vijën e demarkacionit midis dy vendeve.

 

 

2016NASA lëshon OSIRIS-REx, misionin e saj të parë të kthimit të mostrës asteroide. Sonda do të vizitojë 101955 Bennu dhe pritet të kthehet me mostrat në 2023. Materiali i kthyer pritet t’u japë mundësi shkencëtarëve të mësojnë më shumë rreth formimit dhe evolucionit të Sistemit Diellor, dhe fazave të formimit të planetit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-8-shtator-2022/