Kalendari Historik 8 Janar 2023

1937 – Lindi në Grazhdanik, afër Prizrenit, Anton Pashku, i cili ka qenë shkrimtar shqiptar. Pashku është klasik i letërsisë shqipe dhe një ndër stilistët më të mirë të kësaj letërsie. Që nga viti 1958 punoi në gazetën “Rilindja”, në fillim gazetar e më vonë redaktor i rubrikës së kulturës. Në tetor vitit 1971, pak muaj mbas botimit të Oh-ut, te faqet e kulturës gazeta ”Rilindja” e Prishtinës, u botua teksti polemik ”Vox clamanti in deserto”, nënshkruar nga shkrimtarë të rinj, disa të njohur, ndër të cilët ishte dhe Anton Pashku. Ky u pa si manifest kundër realizmit socialist, i doktrinës zyrtare në Shqipëri, më herët edhe në Jugosllavi, e cila ndikonte edhe në letërsinë shqipe të Kosovës. Teksti i është atribuuar parësisht Anton Pashkut, ndonëse ai ishte nënshkruesi i fundit, i teti. Kjo bëri që policia letrare në Shqipëri ta damkoste. Skandali mori gati përmasa politike. Më 1973 u inkuadrua në Re­daksinë e Botimeve të NBG “Rilindja”, redaktor i prozës dhe dramës. Pashku ka qenë edhe redaktor i revistës letrare Jeta e Re dhe revistës Fjala. Ka shkruar kryesisht tregime, romane, drama. Tregimin e parë e ka botuar më 1955, në revistën letrare Jeta e Re.  Vdiq në Prishtinë, më 31 tetor 1995.

1961 – Në Francë, një referendum popullor mbështet politikat e Charles de Gaulle në Algjeri. Referendumi u shpall në favor të politikave të Parisit zyrat në masën 75 përqind. Në atë periudhë, qeveria franceze, raportoi një pjesëmarrje masive të qytetarëve të saj në raportin 92 përqind. Por një vit më pas, si pasojë e luftës së gjatë dhe të përgjakshme me forcat kolonialiste franceze, Algjeria shpalli Pavarësinë.

 

1963 – Mona Lisa (Xhokonda) e Leonardo da Vincit u ekspozua në Shtetet e Bashkuara të Amerikës për herë të parë, në Galerinë Kombëtare të Arteve në Washington. Mona Lisa është një pikturë portreti gjysmë e gjatë e bërë nga artisti italian Leonardo da Vinci. Ajo, konsiderohet si një kryevepër mjeshtërore e Rilindjes Italiane.

 

 

1975 – Ella T. Grasso bëhet Guvernatorja e Connecticut-it, dhe gruaja e parë që shërbeu si Guvernatore në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ajo ishte gruaja e parë e zgjedhur në këtë zyrë dhe njëkohësisht e para, që u zgjodh guvernatore e një shteti amerikan pa qenë bashkëshorte ose e veja e një ish-guvernatori. Grasso ishte anëtare e Partisë Demokrate.

 

1981 – Një fermer lokal raporton një shikim të UFO-së në Trans-en-Provence, të Francës, që pretendohet të jetë “ndoshta pamja më e dokumentuar plotësisht e të gjitha kohërave”.Rasti Trans-en-Provence ishte një ngjarje ku një objekt fluturues i paidentifikuar pretendohet se ka lënë prova fizike, në formën e mbetjeve të djegura në një fushë.

 

1984 – Lind në Pyongyang, Kim Jong Un. Jong Un, është një politikan koreano-verior, që ka qenë udhëheqësi suprem i Koresë së Veriut që nga viti 2011 dhe kryetar i Partisë së Punëtorëve të Koresë që nga viti 2012. Ai është fëmija i dytë i Kim Jong-il i cili ishte udhëheqësi i dytë i Koresë së Veriut, dhe Ko Yong-hui. Ai është nipi i Kim Il-sung, i cili ishte themeluesi i PKKV.

 

1996 – Vdes në moshën 79 vjeçare, në Paris, Francois Mitterrand. Mitterrand, ishte një burrë shteti francez që shërbeu si President i Francës nga viti 1981 deri në 1995, koha më e gjatë në detyrë në historinë e Francës. Si Sekretar i Parë i Partisë Socialiste, ai ishte politikani i parë i majtë që mori presidencën nën Republikën e Pestë.

 

 

2005 – Nëndetësja bërthamore amerikane USS San Francisko përplaset me shpejtësi të plotë me një mal nënujor në jug të Guamit. Një marinar, mbeti i vrarë nga kjo përplasje, por sipërfaqja e dëmtuar u riparua shumë shpejt. Ky ishte një nga incidentet aksidentale më të rënda, të ndodhura ndonjëherë në flotën e nëndetëseve, të Marinës Ushtarake të SHBA-së.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-8-janar-2023/