Kalendari Historik 31 Dhjetor 2022

1879 – Thomas Edison demonstron për herë të parë flakën inkandeshente, për publikun, në Menlo Park të New Jersey. Testi i parë i suksesshëm ishte më 22 tetor 1879,dhe zgjati 13.5 orë. Edisoni e përmirësoi këtë dizajn dhe deri më 4 nëntor 1879, paraqiti një patentë amerikane për një llambë elektrike duke përdorur “një fije të karbonit të mbështjellë dhe të lidhur me telat e kontaktit të platinës.”

 

1936 – Vdes në moshën 72 vjeçare, në Salamanca, Miguel d Unamuno. Unamuno, ishte një eseist spanjoll, novelist, poet, dramaturg, filozof, profesor i Greqisë dhe i Klasikëve, dhe më vonë rektor në Universitetin e Salamanca. Eseja e tij kryesore filozofike ishte The Tragic Sense of Life, dhe romani i tij më i famshëm, Abel Sánchez, The History of a Passion, një eksplorim modern i historisë së Kainit dhe Abel.

 

1943 – Lind në Snainton, Ben Kingsley. Kingsley, është një aktor anglez me origjinë indiane me një karrierë që zgjat mbi 50 vjet. Ai ka fituar një çmim Oscar, një Grammy, një BAFTA, dy Golden Globes dhe një Guild Award Actors Screen. Disa nga interpretimet e tij janë, Gandhi, Schindler List, Twelf Night, Sexy Beast, House of Sand and Fog, Lucky Number Slevin, dhe Shutter Island.

 

1951 – Gjatë Luftës së Ftohtë, merr fund Plani Marshall i rindërtimit të Europës së pas-luftës. Gjatë këtij plani, u shpërndanë më shumë se 15 miliardë dollarë ndihma të huaja (kryesisht amerikane), për të rindërtuar Evropën Perëndimore. Ky plani u quajt kështu për nder të Sekretarit të Shtetit, amerikan George Marshall.

 

 

1968 – Zhvillohet, fluturimi i parë i Tupolev Tu-144, avioni i parë civil supersonik në botë. Tu-114, kreu 102 fluturime tregtare, nga të cilat vetëm 55 transportuan pasagjerë, në një lartësi shërbimi mesatar prej 16,000 metrash dhe udhëtuan me një shpejtësi prej rreth 2,000 kilometra në orë. Ky avion u dizenjua nga Alexei Tupolev, prej nga mori dhe emrin.

 

2004 – Inagurohet zyrtarisht Taipei 101, gradaçeli më i lartë në atë kohë në botë, duke qëndruar në një lartësi prej 510 metrash. Taipei 101, është gradaçel gjigand, i krijuar nga C.Y.Lee and Parners në Taipei, të Taiwanit. Kjo ndërtesë u klasifikua zyrtarisht si më e larta në botë nga hapja e saj në 2004 deri në përfundimin e vitit 2010 të Burj Khalifas në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

 

2011 – NASA arrin të vendosë në orbitën e parë të dy satelitët e Rimëkëmbjes së gravitetit dhe të Laboratorit të Brendshëm rreth Hënës. Laboratori i Rimëkëmbjes së Gravitetit dhe i Brendshëm GRAIL ishte një mision shkencor hënor amerikan në Programin Discovery të NASA-s i cili përdori hartën e terrenit me cilësi të lartë gravituese të Hënës për të përcaktuar strukturën e saj të brendshme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-31-dhjetor-2022/