Kalendari Historik 30 Mars 2023

1912 – Vdes në moshën 70 vjeçare, Karl May. May, ishte një shkrimtar gjerman më i njohur për romanet e tij aventureske të vendosura në Perëndimin e vjetër të Amerikës. Protagonistët kryesorë të tij janë Winnetou dhe Old Shatterhand. Gjithashtu Karl May, arriti të shkruajë një vepër rreth Shqipërisë, ku e përshkruan me tone ekzotike dhe nuanca romantike, vendin tonë, pa qenë asnjëherë në të.

 

1949 – Gjatë Luftës së Ftohtë, një revoltë, shpërthen në sheshin Austurvollur në Reykjavuk, kur Islanda hyn në NATO. Trazirat Islandeze të NATO-s të 30 Marsit 1949 u nxitën me vendimin e parlamentit Islandez, të bashkohej me NATO-n e formuar rishtas, duke përfshirë kështu Islandën drejtpërdrejt në Luftën e Ftohtë, duke kundërshtuar Bashkimin Sovjetik dhe duke ri-militarizuar vendin.

 

1961 – Konventa e vetme për substancat narkotike është nënshkruar në qytetin e New York. Konventa e vetme për drogat narkotike të vitit 1961 është një traktat ndërkombëtar për të ndaluar prodhimin dhe furnizimin me barna specifike (fillimisht narkotike) dhe të barnave me efekte të ngjashme, përveç në licencë për qëllime specifike, siç është trajtimi mjekësor dhe hulumtimi.

 

1968 – Lind në Quebec, Celine Dion. Dion, është një këngëtare kanadeze. Ajo së pari fitoi njohje ndërkombëtare duke fituar si Festivalin Botëror të Këngëve Yamaha Botërore në 1982 dhe Konkursin e Këngës Eurovizion në 1988, ku përfaqësoi Zvicrën. Dion, ajo vlerësohet si një nga zërat më me ndikim të muzikës pop. Ajo ka fituar pesë çmime Grammy, duke përfshirë albumin e vitit dhe rekordin e vitit.

 

1972 – Gjatë Luftës së Vietnamit, fillon zyrtarisht, Ofensiva e Pashkëve, pasi forcat Vietnameze të Veriut kalojnë në Zonën e Demilitarizuar (DMZ) të Vietnamit të Jugut. Ofensiva nuk ishte krijuar për të fituar luftën plotësisht, por për të fituar sa më shumë territor dhe shkatërruar sa më shumë njësi të ARVN-së, për të përmirësuar pozicionin negociues të Veriut ndërsa Marrëveshjet e Paqes në Paris nxorën përfundimin e luftës.

 

1979 – Airey Neave, një Anëtar i Parlamentit Britanik , është vrarë nga një makinë-bonbë, teksa del nga Pallati i Westminster. Ushtria Nacionalçlirimtare Irlandeze pretendon përgjegjësinë. Neave, Gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ishte i burgosuri i parë britanik i luftës që arriti të shpëtojë nga Oflag IV-C në Colditz, dhe më vonë punoi për MI9. Pas luftës ai shërbeu me Gjykatën Ushtarake Ndërkombëtare në Gjyqet e Nurembergut.

 

1981 – Presidenti i SHBA, Ronald Reagan është qëlluar në gjoks jashtë një hoteli në Washington, D.C nga John Hinckley, Jr. Ndërsa, tre të tjerë janë plagosur në të njëjtin incident. Motivimi i Hinckley për sulmin ishte të bënte përshtypje aktoren Jodie Foster. Hinckley kishte zhvilluar një obsesion me Foster pasi shikoi një prej filmave të saj. Ai u shpall i paftë mendërisht, dhe u dënua me burgim të përjetshëm.

 

2017 – SpaceX zhvillon fluturimin e parë në botë të një rakete orbital të klasës. SpaceX, është një prodhues privat amerikan i hapësirës ajrore dhe kompani e transportit hapësinor me seli në Hawthorne, California. Ajo u themelua në 2002 nga Elon Musk me qëllim të zvogëlimit të kostove të transportit hapësinor për të mundësuar kolonizimin e Marsit. SpaceX ka zhvilluar disa automjete lëshimi dhe anije kozmike Dragon.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-30-mars-2023/