Kalendari Historik 26 Gusht 2023

1883Shpërthimi i Krakatoa i vitit 1883 fillon fazën e tij përfundimtare. Shpërthimi ishte një nga ngjarjet më vdekjeprurëse dhe më shkatërruese vullkanike në histori, dhe shpërthimet ishin aq të dhunshme sa u dëgjuan 3200 kilometra larg. Të paktën 40.000 vetë mbetën të vdekur nga ky shpërthim vullkanik. Kjo do të provokonte dhe një efekt sizmik.

 

1910 – Lind në Shkup, Anjeza Gonxhe Bojaxhiu. E njohur botërisht me emrin Nënë Tereza, ajo ishte një misionare e famshme dhe bamirëse me origjinë shqiptare. Nënë Tereza, do të ushtronte aktivitetin e saj të bamirësisë në vendet e varfra të botës, si dhe veçanërisht, në Indi. Teresa mori Çmimin Nobel për Paqen në 1979. Ajo u kanonizua në 4 Shtator 2016.

 

1920 Ndryshimi i 19-të në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara hyn në fuqi, duke i dhënë grave të drejtën e votës. Ndryshimi i nëntëmbëdhjetë (Ndryshimi XIX) në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ndalon shtetet dhe qeverinë federale të mohojnë të drejtën e votës për qytetarët e Shteteve të Bashkuara në bazë të seksit.

 

1966 – Lufta Kufitare e Afrikës së Jugut fillon me betejën në Omugulugwombashe. Lufta Kufitare e Afrikës së Jugut, ishte një konflikt kryesisht asimetrike që ndodhi në Namibia (atëherë Afrika Perëndimore Jugore), Zambia dhe Angola nga 26 gusht 1966 deri më 21 Mars 1990. Kjo luftë, rezultoi më e gjata në kontinentin Afrikan.

 

 

1974 – Vdes në moshën 72 vjeçare, Charles Lindbergh. Lindbergh, ishte një aviator amerikan, oficer ushtarak, autor, shpikës, dhe aktivist. Në moshën 25 vjeç në vitin 1927, ai u bë i njohur si një pilot i US Mail Air në famë botërore të menjëhershme duke fituar Çmimin Orteig për kryerjen e një fluturimi pa ndalesë nga New York City për në Paris.

 

1999 – Rusia fillon Luftën e Dytë çeçene në përgjigje të Pushtimit të Dagestanit nga Brigada e Paqësimit Ndërkombëtar Islamik. Më 1 tetor, trupat ruse hynë në Çeçeni. Fushata përfundoi pavarësinë de fakto të Republikës çeçene të Ichkeria dhe rivendosi kontrollin federal rus mbi territorin. Ky njihet si një ndër konfliktet më të mëdha në Rusinë jugore.

 

2009 – Viktima e rrëmbimit Jaycee Dugard është zbuluar e gjallë në Kaliforni pasi u zhduk për më shumë se 18 vjet. Rrëmbimi i Jaycee Dugard ndodhi më 10 qershor 1991, në Meyers. Dugard ishte 11 vjeç kur ishte rrëmbyer në një rrugë ndërsa po shëtiste në një stacion autobusi shkollor. Ky rast ishte unik në botë, për nga mënyra sesi u zhvillua.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-26-gusht-2023/