Kalendari Historik 23 Korrik 2022

1955 – Vdes në moshën 83 vjeçare, Cordel Hull. Hull, ishte një politikan amerikan, i njohur si Sekretari amerikan i Shtetit me shërbimin më të gjatë, duke mbajtur postin për 12 vjet, në administrimin e Presidentit Franklin Delano Roosevelt gjatë pjesës më të madhe të Luftës së Dytë Botërore. Hull mori Çmimin Nobel për Paqen në 1945.

 

 

1957 – Lind në New Jersey, Nikos Galis. Galis, është një basketbollist profesionist grek. Ai u emërua një nga 50 Lojtarët më të Mëdhenj të FIBA-s në 1991, dhe është anëtar inaugurues i Sallës së Famave të FIBA-s. Galis vlerësohet gjerësisht si dhe një nga lojtarët më të mëdhenj në historinë e basketbollit ndërkombëtar FIBA.

 

 

1970Qaboos bin Said al Said bëhet Sulltan i Omanit pasi rrëzoi babanë e tij, Said bin Taimur duke iniciuar reforma masive, programe modernizimi dhe t’i jepte fund një lufte të gjatë civile. Ai konsiderohet si  udhëheqësi me shërbimin më të gjatë në Lindjen e Mesme dhe botën arabe deri në kohën e vdekjes së tij, në vitin 2020.

 

 

 

1974 – Junta ushtarake greke shembet, dhe ish-kryeministri Konstantinos Karamanlis është i ftuar të udhëheqë qeverinë e re, duke filluar epokën e metapolitefsi të Greqisë. Karamanlis legalizoi Partinë Komuniste (KKE) dhe themeloi Demokracinë e Re, një parti e qendrës së djathtë, e cila fitoi zgjedhjet e 1974.

 

 

 

1980Pham Tuan bëhet qytetari i parë vietnamez dhe i pari aziatik që del, në hapësirë kur fluturon në bordin e misionit Soyuz 37 si një kozmonaut kërkimor i Intercosmos. Interkosmos ishte një program hapësinor Sovjetik, i krijuar për të ndihmuar aleatët e Bashkimit Sovjetik me misione të drejtuara hapësinore, dhe pa pilot.

 

 

 

1988Gjeneral Ne Win, sundimtar efektiv i Birmanisë që nga viti 1962, jep dorëheqjen pas protestave pro-demokracisë. Sundimi i tij karakterizohej nga izolimi, dhuna politike, sinofobia, totalitarizmi, kolapsi ekonomik dhe vlerësohet se e shndërroi Burmën në një nga vendet më të varfëra dhe më pak të zhvilluara në botë.

 

 

 

1997Korporata Pajisjet Dixhitale ngre akuza antitrusti kundër prodhuesve të chipt Intel. Korporata e Pajisjeve Dixhitale, duke përdorur markën tregtare Digital, ishte një kompani e madhe amerikane në industrinë e kompjuterëve nga vitet 1960 deri në vitet 1990. Kompania u themelua nga Ken Olsen dhe Harlan Anderson në 1957.

 

 

2018Një zjarr i madh, i shfaqur në Athinën lindore, shkaktoi vdekjen e 102 personave. Ky ishte zjarri më vdekjeprurës në historinë e Greqisë dhe i dyti më tragjik në botë, në shekullin 21, pas zjarreve të vitit 2009 në Australi që vranë 180 vetë. Shumë vende në mbarë botën ofruar ndihmë për Greqinë, midis të cilëve dhe Shqipëria.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-23-korrik-2022/