Kalendari Historik 23 Gusht 2022

1939 – Gjermania naziste dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruajnë një traktat mos-agresiviteti, Pakti Molotov-Ribbentrop. Në një shtesë të fshehtë të paktit, shtetet baltike, Finlanda, Rumania, dhe Polonia, janë të ndara midis dy kombeve. Ky pakt u shkel dy vite më vonë nga vetë Gjermania naziste e cila, sulmoi dhe pushtoi BRSS.

 

 

1944 – Vdes në moshën 76 vjeçare, Abdulmexhid i II-të. Abdulmexhid i II-të, ishte ishte Kalifi i fundit i Dinastisë Osmane, dhe përkatësisht sulltani i 37-të e Shtëpisë Perandorake Osmane nga viti 1922 deri më 1924. Vdekja e tij përkoi me lirimin e Parisit nga okupimi gjerman. Ai u varros në Medine me rekomandimin e mbretit Saud të Arabisë Saudite.

 

1966 – Lunar Orbiter 1 merr fotografinë e parë të Tokës nga orbita rreth Hënës. Hapësira robotike Lunar Orbiter 1, pjesë e programit Lunar Orbiter të NASA-s, ishte anija e parë amerikane që orbitonte Hënën. Ajo ishte e pajisur gjithashtu për të mbledhur të dhëna selenodetike, rrezatimi, dhe ato me ndikim mikrometeoroid.

 

 

1973 – Një vjedhje bankare e gabuar në Stokholm, të Suedisë, kthehet në një krizë pengjesh. Ku gjatë pesë ditëve të ardhshme pengjet fillojnë të simpatizohen me kapësit e tyre, duke çuar në zhvillimin e termit të posaçëm “Sindromi i Stokholmit”. Sipas një studimi amerikan, vetëm 5 përqind e pengjeve, përfshihen nga ky sindrom.

 

 

1978 – Lind në Philadelphia, Kobe Bryant. Bryant, ishte një basketbollist profesionist amerikan. Ai e kaloi tërë karrierën e tij me Los Angeles Lakers në Shoqatën Kombëtare të Basketbollit (NBA). Bryant, konsiderohet si një nga lojtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Ai do të vdiste në mënyrë tragjike, gjatë një aksidenti ajror në janar të 2020.

 

 

1991 – World Wide Web është hapur për publikun. World Wide Web (WWW), i njohur zakonisht si Web, është një sistem informacioni ku dokumentet dhe burimet e tjera të uebit identifikohen nga Locators Uniform Resource Locators (URL). Të tilla si https://example.com/), i cili mund të ndërlidhet nga hiperteksti, dhe janë të arritshme përmes Internetit.

 

2007– Vdiq Faruk Begolli, ka qenë aktor i mirënjohur shqiptar nga Kosova në ish-Jugosllavi dhe me famë mbarëballkanike. Faruk Begolli ishte gjithashtu një figurë e rëndësishme e Teatrit dhe Kinematografisë Kosovare. Ishte bashkëthemelues i degës së Aktrimi të Fakultetit të Artevetë të Universitetit të Prishtinës, ku edhe punoi si pedagog i lëndës së Aktrimit. Në vitet e 90-ta ai së bashku me Enver Petrovcin themeluan Teatrin “Dodona” në Prishtinë, në këtë Teatër ai angazhonte studentët e tij dhe aktorë të tjerë duke inskenuar shfaqje të ndryshme teatrale. Teatri “Dodona” u bë Teatri më i njohur në Kosovë gjatë këtyre viteve duke vazhduar deri më tani

 

2007 – Mbetjet skeletore të anëtarëve të familjes së fundit mbretërore të Rusisë, Alexei Nikolaevich, Tsarevich të Rusisë dhe motra e tij Dukesha e Madhe Anastasia janë zbuluar në afërsi të Yekaterinburg, të Rusisë. Familja mbretërore ruse u ekzkeutua po në këtë qytet në 17 korrik të vitit 1918, nga një skuadër çekistësh.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-23-gusht-2022/