Kalendari Historik 22 Qershor 2022

1911 George V dhe Mary of Teck kurorëzohen Mbret dhe Mbretëreshë e Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës. Në mbretërimin e George V dhe Mary, u pa ngritja e socializmit, komunizmit, fashizmit, republikanizmit irlandez, dhe lëvizjes së pavarësisë indiane, të gjitha këto ndryshuan rrënjësisht peizazhin politik.

 

 

1921Gjatë Luftës së Rif, ushtria spanjolle vuan humbjen e saj më të madhe ushtarake në kohët moderne nga berberët të rajonit Rif të Marokut Spanjoll. Kjo humbje e rëndë ushtarake përballë një kundërshtari të dobët teknikisht dhe taktikisht, çoi në krizë të madhe politike dhe ripërcaktoi politikën koloniale spanjolle në këtë rajon.

 

 

1942 – Pengu i besnikërisë miratohet zyrtarisht nga Kongresi Amerikan. Pengu i Besnikërisë së Shteteve të Bashkuara është një shprehje e besnikërisë ndaj flamurit të Shteteve të Bashkuara dhe republikës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Forma e premtimit e përdorur sot u krijua nga Francis Bellamy në 1892, dhe u miratua zyrtarisht nga Kongresi në 1942.

 

1949 – Lind në New Jersey, Meryl Streep. Streep, është një aktore amerikane. Shpesh përshkruhet si “aktorja më e mirë e brezit të saj”. Streep është veçanërisht i njohur për shkathtësinë dhe thekset e saj. E nominuar në një rekord prej 22 Academy Awards, ajo ka fituar tre. Ajo, ka marrë një rekord prej 32 nominime Golden Globe, dhe ka fituar tetë.

 

1978Charon, i pari i satelitëve të Plutonit që u zbulua, u pa për herë të parë në Observatorin Detar të Shteteve të Bashkuara nga James W. Christy. Ajo u zbulua në vitin 1978 në Observatorin Detar të Shteteve të Bashkuara, duke përdorur pllaka fotografike të marra në Stacionin Flagstaff Observatory Naval të Shteteve të Bashkuara (NOFS).

 

 

1986Goli i famshëm i Hand of God, i shënuar nga Diego Maradona në çerekfinalen e ndeshjes së Kupës Botërore të FIFA-s 1986 midis Argjentinës dhe Anglisë, ndez polemikat në shtyp dhe jo vetëm. Kjo u pasua më vonë nga Goli i Shekullit. Argjentina fiton 2–1 dhe më vonë vazhdon turneun futbollistik, për të fituar Kupën e Botës.

 

 

1990 – Vdes në moshën 81 vjeçare, Ilya Frank. Frank, ishte një fitues i Çmimit Nobel për Fizikë në 1958 së bashku me Pavel Alekseyevich Cherenkov dhe Igor Y. Tamm, gjithashtu nga Bashkimi Sovjetik. Ai mori çmimin për punën e tij në shpjegimin e fenomenit të rrezatimit Cherenkov. Ai mori çmimin Stalin në 1946 dhe 1953 dhe çmimin shtetëror të BRSS në 1971.

 

2012 – Presidenti paraguaian, Fernando Lugo është larguar nga detyra me anë të fajësimit, dhe pasohet nga Federico Franco. Lugo pretendon se atij iu mohua procesi i duhur sepse ai nuk kishte kohë për një mbrojtje. Vetë Lugo e pranoi zyrtarisht kundërshtimin, por e quajti atë një “grusht shteti, parlamentar” të kurdisur kundër tij.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-22-qershor-2022/