Kalendari Historik 21 Shkurt 2023

1916 – Gjatë Luftës së Parë Botërore, fillon Beteja e Verdunit, beteja ishte më e gjata e Luftës së Parë Botërore dhe u zhvillua midis trupave franceze dhe atyre gjermane, në kodrat në veri të Verdun-sur-Meuse. Ajo do të zgjaste 10 muaj, dhe në të do të humbnin jetën rreth 300 mijë ushtarë francezë dhe gjermanë së bashku. Në fund kjo betejë decisive për frontin perëndimor, do të fitohej nga francezët.

 

1925 – Revista amerikane The New Yorker, publikon numrin e saj të parë. The New Yorker është një revistë javore amerikane që përmban gazetari, komente, kritikë, ese, fikshen, satirë, karikaturë dhe poezi. E filluar si e përjavshme në 1925, revista tani botohet 47 herë në vit, me pesë nga këto botime që mbulojnë hapësirat dyjavore.Kjo revistë, konsiderohet si një nga më prestigjiozet amerikane.

 

1942 – Lind në Berlin, Margareth von Trotta. Von Trotta, është një regjisore gjerman e filmit, e cila është përmendur si një “forcë drejtuese” e lëvizjes së re kinematografike gjermane. Disa aspekte të veprës së von Trotta janë krahasuar me tiparet e Ingmar Bergman nga vitet 1960 dhe 1970.Përgjatë viteve ajo, është nominuar, dhe ka fituar disa çmime kombëtare dhe ndërkombëtare, në fushën e regjizurës.

 

1948 – Themelohet NASCAR. NASCAR, Shoqata Kombëtare e Aksioneve Auto Racing, është një kompani amerikane që sanksionon garimin e automjeteve dhe është më e njohur për garat e aksioneve. Tre seritë e saj më të mëdha ose kombëtare janë seritë e NASCAR Cup, Seria Xfinity dhe Seritë e Kamionëve Gander RV and Outdoors. NASCAR sanksionon mbi 1.500 gara në mbi 100 pista në 48 shtete të SHBA, si dhe në Kanada, Meksikë dhe Evropë.

 

1958 – Simboli CND, si simbol i paqes, i porositur nga Komiteti i Veprimit Direkte në protestë kundër Institucionit Kërkimor të Armëve Atomike, është hartuar dhe përfunduar nga Gerald Holtom. DAC ishte një organizatë pacifiste e formuar “për të ndihmuar kryerjen e veprimeve të drejtpërdrejta jo të dhunshme për të marrë heqjen dorë nga lufta bërthamore dhe armët e saj nga Britania dhe të gjitha vendet e tjera si një hapi i parë i çarmatimit “.

 

1965 – Malcolm X, vritet ndërsa mbajti një fjalim në sallën e Audubonit në Harlem. Malcolm X, ishte një politikan mysliman afrikano-amerikan dhe aktivist për të drejtat e njeriut që ishte një figurë popullore gjatë lëvizjes për të drejtat civile. Ai është më i njohur për avokatinë e tij të zjarrtë dhe të diskutueshme ndaj njerëzve me ngjyrë, dhe për kohën e kaluar si zëdhënësi vokal i Kombit të Islamit.

 

1972 – Presidenti i Shteteve të Bashkuara Richard Nixon viziton Republikën Popullore të Kinës për të normalizuar marrëdhëniet Kino-Amerikane. Vizita e Presidentit amerikan Richard Nixon në 1972 në Republikën Popullore të Kinës ishte një kapërcim  strategjik dhe diplomatik që shënoi kulmin e rifillimit nga administrata Nixon të marrëdhënieve harmonike midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës pas viteve të izolimit diplomatik.

 

1984 – Vdes në moshën 78 vjeçare, Mikhail Sholokhov. Sholokhov, ishte një romancier rus dhe fitues i Çmimit Nobel të Letërsisë në 1965. Ai është i njohur për shkrimet në lidhje me jetën dhe fatin e Kozakëve të Donit, gjatë Revolucionit Rus, luftës civile dhe periudhës së kolektivizimit, kryesisht në romanin e tij më të famshëm, “And Quiet Flows the Don”. Ai do të mbahet mënd për letrën, drejtuar Joseph Stalin, rreth persekutimeve që po bëheshin në zonën e Donit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-21-shkurt-2023/