Kalendari Historik 21 Mars 2023

1921 – Politika e Re Ekonomike zbatohet nga Partia Bolshevike në përgjigje të dështimit ekonomik si rezultat i komunizmit të luftës. Lenini e karakterizoi Politikën e Re Ekonomike, (NEP) në vitin 1922 si një sistem ekonomik që do të përfshinte “një treg të lirë dhe kapitalizëm, të dy subjektet i kontrollon  shteti”, ndërsa ndërmarrjet shtetërore të socializuara do të funksiononin mbi “një bazë fitimi”.

 

1943 – Oficeri i Wehrmacht, Rudolf von Gersdorff komploton për të vrarë Adolf Hitlerin duke përdorur një bombë vetëvrasëse, por plani bie. Von Gersdorff zhduk bombën me kohë dhe të shmang dyshimet rreth planit të tij. Ai do të bënte pjesë gjithashtu në grupin e ushtarakëve të lartë që do të tentonin të eliminonin Hitlerin në 20 Korrik 1944. Por transferimi i tij në frontin lindor, do ta shpëtonte nga një arrestim i mundshëm.

 

1958 – Lind në Londër, Garu Oldman. Oldman, është një aktor dhe kineast anglez. Ai është marrësi i akordimeve të shumta, duke përfshirë një çmim Akademie, tre çmime BAFTA, dy çmime të Kritikëve të Zgjedhjes, një Çmim të Globit të Artë dhe një Guild Award Actors Screen. I njohur për shkathtësinë dhe stilin e tij të fortë të aktrimit, Oldman vlerësohet si një nga aktorët më të mëdhenj të brezit të tij.

 

1960 – Gjatë, Apartheidit, ndodh Masakra e Sharpeville, në  Afrikën e Jugut. Policia hap zjarr ndaj një grupi të demonstruesve me ngjyrë të Afrikës së Jugut, duke vrarë 69 vetë si dhe duke plagosur 180 të tjerë.  Masakra u fotografua nga fotografi Ian Berry. Në Afrikën e Jugut të ditëve të sotme, 21 Marsi festohet si një festë publike për nder të të drejtave të njeriut dhe për të përkujtuar masakrën e Sharpeville.

 

1980 – Presidenti i SHBA Jimmy Carter shpall një bojkot të Shteteve të Bashkuara, për Lojërat Olimpike Verore të vitit 1980 në Moskë për të protestuar kundër Luftës Sovjeto-Afgane. Rreth 66 vende të botës, përfshi Shqipërinë, i bojkotuan ato. Bashkimi Sovjetik, i cili organizoi Lojërat Olimpike Verore të vitit 1980 dhe aleatët e tij më vonë do të bojkotojnë Lojërat Olimpike Verore të vitit 1984 në Los Angeles.

 

1999 – Bertrand Piccard dhe Brian Jones u bënë të parët që përshkuan Tokën në një balonë me ajër të nxehtë. Ata u nisën më 1 Mars 1999 nga Château d’Oex në Zvicër dhe zbarkuan në Egjipt pas një fluturimi prej 45.755 kilometrash që zgjati 19 ditë, 21 orë dhe 47 minuta. Balona e tyre, quhej Breitling Orbiter 3. Ajo ishte 55 m e lartë, dhe ishte e dizenjuar, për të përballuar afro një muaj udhëtim pa ndalesë në ajër.

 

2006 – Themelohet faqja e rrjeteve sociale, Twitter. Twitter, është një mikrobiolog amerikan dhe shërbim i rrjeteve sociale në të cilën përdoruesit postojnë dhe bashkëveprojnë me mesazhe të njohura si “tweets”. Twitter, Inc është i vendosur në San Francisko, California, dhe ka më shumë se 25 zyra në të gjithë botën. Që nga viti 2018, Twitter kishte më shumë se 322 milion përdorues aktivë mujorë.

 

2013 – Vdes në Romë, në moshën 60 vjeçare, Pietro Mennea. Mennea, ishte një sprinter dhe politikan italian. Ai ishte më i suksesshëm në ngjarjen 200 m, në të cilën fitoi një medalje të artë në Lojërat Olimpike të Moskës në 1980 dhe vendosi një rekord botëror në 19.72 sekonda në shtator 1979. Ky rekord qëndroi për gati 17 vjet – kohëzgjatja më e gjatë në historinë e ngjarjes – dhe ende është renditur si rekord evropian


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-21-mars-2023/