Kalendari Historik 20 Prill 2024

1898 – Presidenti i SHBA William McKinley nënshkroi një rezolutë të përbashkët në Kongres për shpalljen e Luftës kundër Spanjës, duke filluar Luftën Spanjolle-Amerikane. Armiqësitë filluan pas shpërthimit të USS Maine në Havana, duke çuar në ndërhyrjen amerikane në Luftën Kubane të Pavarësisë. Lufta çoi në  mbizotërimin e SHBA-së në rajonin e Karaibeve, dhe rezultoi në blerjen e pronave të Paqësorit të Spanjës.

 

1902 – Pierre dhe Marie Curie rafinojnë klorurin e radiumit. Kloruri i radiumit (RaCl2) është një kripë e radiumit dhe klorit, dhe përbërja e parë e radiumit e izoluar në një gjendje të pastër. Marie Curie dhe André-Louis Debierne e përdorën atë në ndarjen e tyre origjinale të radiumit nga bariumi. Kjo ishte një nga shpikjet e shumta shkencore të çiftit Marie dhe Pierre Curie.

 

1912 – Vdes në moshën 64 vjeçare, Bram Stoker. Stoker, ishte një autor irlandez, më i njohur sot për romanin e tij horror gotik Drakula të vitit 1897. Gjatë jetës së tij, ai njihej më mirë si asistent personal i aktorit Sir Henry Irving dhe menaxher biznesi i Teatrit të Liceut, të cilin Irving zotëronte. Ai, konsiderohet si një ndër romancierët e zhanrit horror, më të mirë të të gjitha kohërave.

 

1949 – Lind në Romë, Massimo D Alema. D Alema, është një politikan italian i cili ishte Kryeministri i 53-të nga 1998 në 2000. Më vonë ai ishte Zëvendës Kryeministër dhe Ministër i Jashtëm nga 2006 deri në 2008. Ai është gjithashtu një gazetar dhe shërbeu për një kohë si sekretar i Partisë Demokratike të Majtë. D Alema, ishte anëtar i Partisë Komuniste Italiane, dhe ai ishte i pari ish-komunist që u bë kryeministër i një vendi të NATO-s dhe, i vetmi ish kryeministër komunist i Italisë.

 

1968 – Politikani anglez Enoch Powell bën fjalimin e tij të diskutueshëm të “Lumenjve të gjakut”. Fjalimi i tij kritikoi ashpër imigracionin masiv, veçanërisht imigracionin e Commonwealth në Mbretërinë e Bashkuar dhe projekt-ligjin e propozuar për marrëdhëniet racore. Ajo u bë e njohur si fjalimi “Lumenjtë e gjakut”, megjithëse Powell gjithmonë e quajti atë si “fjalimi i Birmingham”.

 

1972 – Moduli hënor Apollo 16, i komanduar nga John Young dhe i pilotuar nga Charles Duke, dhe Thomas Mattingly, zbarkon në Hënë. Apollo 16 ishte misioni i dhjetë, në programin hapësinor Apollo të Shteteve të Bashkuara, i dyti në vendin e fundit për të zbritur në Hënë, dhe i dyti për të zbritur në malësitë hënore. Misioni zgjati 11 ditë, 1 orë dhe 51 minuta. Astronautët, shpenzuan 72 orë, në sipërfaqen e hënës.

 

1999 – Eric Harris dhe Dylan Klebold vranë 13 persona dhe plagosën 24 të tjerë para se të kryenin vetëvrasje në shkollën e mesme të Columbine në, Colorado. Në atë kohë, ajo ishte xhirimi më vdekjeprurës i shkollës në historinë e Shteteve të Bashkuara. Motivi mbetet i paqartë, por dyshja planifikoi, masakrën për rreth një vit, dhe shpresuan se masakra do të shkaktojë vdekjen më të madhe në historinë e Shteteve të Bashkuara, pas asaj të Oklahomas.

 

2008 – Danica Patrick fiton Indy Japan 300 duke u bërë shoferja e parë femër në histori që fitoi një garë të automjeteve Indy. Patrick, është një ish shofer profesionist amerikan i garave. Ajo është gruaja më e suksesshme në historinë e garave amerikane me rrota të hapura victory fitorja e saj në Indy Japan 300 e vitit 2008 është e vetmja fitore nga një grua në një garë të Serisë IndyCar.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-20-prill-2024/