Kalendari Historik 19 Prill 2024

1943 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore në Poloni fillon Kryengritja Getos e Varshavës, pasi trupat gjermane hyjnë në këtë geto për të arrestuar, hebrenjtë e mbetur. Kjo kryengritje e armatosur, zgjati një muaj dhe do të kushtonte, shkatërrimin total të të gjithë ambienteve të getos më të madhe të Varshavës. Humbjet në njerëz do të ishin me qindra nga të dyja palët luftuese. Në fund hebrenjtë e mbetur do të dorëzoheshin.

 

1956 – Aktorja Grace Kelly, martohet me Princin Rainieri të Monakos. Ceremonia civile 16-minutëshe u zhvillua në dhomën e fronit të Pallatit të Monakos, dhe një pritje më vonë gjatë ditës u ndoq nga 5 mijë qytetarë Monegasque. Dasma vlerësohej të ishte shikuar nga mbi 30 milion shikues në televizionin live dhe u përshkrua nga biografi Robert Lacey si “ngjarja e parë moderne që gjeneronte mbingarkesë në media”.

 

1967 – Vdes në moshën 91 vjeçare, Konrad Adenauer. Adenauer, ishte një burrë shteti gjerman që shërbeu si Kancelari i parë i Republikës Federale të Gjermanisë (Gjermania Perëndimore) nga viti 1949 deri në vitin 1963. Ai ishte bashkëthemelues dhe drejtuesi i parë i Unionit Kristian Demokratik (CDU) (deri në vitin 1966), një parti e krishterë demokratike që nën udhëheqjen e tij u bë një nga partitë më me ndikim në vend.

 

1971 – Niset zyrtarisht, Salyut 1, stacioni i parë hapësinor. Salyut 1, ishte stacioni i parë hapësinor i çdo lloji, i nisur në orbitën e ulët të Tokës nga Bashkimi Sovjetik më 19 Prill 1971. Programi Salyut e ndoqi këtë me pesë lëshime më të suksesshme nga më shumë se shtatë stacione. Moduli përfundimtar i programit, Zvezda (DOS-8) u bë thelbi i segmentit rus të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor dhe mbetet në orbitë.

 

1987 – Lind në Nyagan, Maria Sharapova. Sharapova, është një ish-tenistja profesioniste ruse. Edhe pse ajo luajti nën flamurin e Rusisë me Shoqatën e Tenisit të Grave (WTA), ajo ka jetuar dhe ka qenë një banore e përhershme e Shteteve të Bashkuara që nga viti 1994. Sharapova garoi në turneun WTA nga 2001 deri në 2020 dhe ishte renditur në botë numër 1 në teke nga WTA në pesë raste të ndara, për gjithsej 21 javë.

 

1995 – Ndërtesa Federale Alfred P. Murrah në Oklahoma City, të SHBA, hidhet në erë, duke vrarë 168 njerëz përfshirë 19 fëmijë nën moshën gjashtë vjeç. Deri në sulmet e 11 shtatorit 2001, bombardimi i qytetit Oklahoma ishte sulmi më vdekjeprurës terrorist në historinë e Shteteve të Bashkuara dhe mbetet incidenti më vdekjeprurës i terrorizmit vendas në historinë e vendit.

 

2005 – Kardinal Joseph Ratzinger zgjidhet nga papati dhe bëhet Papa Benedikti XVI. Papa Benedikti i XVI, është një prelat në pension i Kishës Katolike i cili shërbeu si kryetar i Kishës dhe sovran i Shtetit të Vatikanit nga 2005 deri në dorëheqjen e tij në 2013. Zgjedhja e Benediktit si Papë ndodhi në konklavën papale të vitit 2005 që pasoi vdekjen e Papës Gjon Pali II. Benedikti zgjodhi të njihej me titullin “Papa emeritus” pas dorëheqjes së tij.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-19-prill-2024/