Kalendari Historik 19 Gusht 2022

1936 – Spastrimet e Mëdha të Bashkimit Sovjetik fillojnë kur zhvillohet procesi i parë i Moskës. Gjyqet e Moskës ishin një seri provash shfaqjesh të mbajtura në Bashkimin Sovjetik me nxitjen e Joseph Stalinit midis 1936 dhe 1938 kundër Trockistëve, dhe anëtarëve të Opozitës së Drejtë, të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik.

 

 

1946 – Lind në Arkansas, Bill Clinton. Clinton, është një avokat dhe politikan amerikan që shërbeu si presidenti i 42-të i Shteteve të Bashkuara nga 1993 deri në 2001. Para presidencës së tij, ai shërbeu si guvernator i Arkansas (1979-1981 dhe 1983-1992) dhe si Avokat i Përgjithshëm i Arkansas (1977– 1979). Ai është bashkëshorti i Hilary Clinton.

 

 

1954 – Vdes në moshën 73 vjeçare, Alcide De Gasperi. De Gasperi, ishte një burrë shteti italian që themeloi partinë e Demokracisë së Krishterë dhe shërbeu si Kryeministër i Italisë në tetë qeveri të koalicionit të njëpasnjëshëm nga 1945 deri në 1953. Ai ishte Kryeministri i fundit i Mbretërisë së Italisë, duke shërbyer edhe Victor Emmanuel III dhe Umberto II.

 

1960 – Bashkimi Sovjetik lëshon në hapësirë, satelitin me qentë Belka dhe Strelka. Korabl-Sputnik 2, ishte një satelit artificial sovjetik dhe fluturimi i tretë provues i anijes Vostok. Ishte fluturimi i parë hapësinor që dërgoi kafshët në orbitë dhe i ktheu ato me siguri përsëri në Tokë. Nisur në 19 Gusht 1960, ajo hapi rrugën për fluturimin e parë orbital njerëzor.

 

1978 – Në Iran, zjarri i Kinemasë Rex, shkaktoi më shumë se 400 të vdekur. Sulmi ishte përgjegjës për nxitjen e Revolucionit Iranian në 1979 i cili pësoi përmbysjen e monarkisë iraniane. Ishte sulmi më i madh terrorist në histori deri në masakrën e vitit 1990 të policëve të Sri Lanka, i cili vetë u tejkalua më vonë nga sulmet e 11 shtatorit.

 

 

1981 – Gjuajtësit e Shteteve të Bashkuara përgjojnë dhe rrëzojnë dy avionët luftarakë libianë Sukhoi Su-22 mbi Gjirin e Sidrës. Libia kishte pohuar se i gjithë Gjiri ishte territori i tyre, në 32 ° 30 ‘N, me një zonë ekskluzive 62 milje detare (115 km; 71 mi) zonë, të cilën udhëheqësi libianez Muammar Gaddafi e pohoi si “Linja e Vdekjes” në 1973.

 

 

1989 – Disa qindra gjermanë të Lindjes kalojnë kufirin midis Hungarisë dhe Austrisë gjatë piknikut Pan-Evropian, pjesë e ngjarjeve që filluan procesin e Rënies së Murit të Berlinit. Hapja e portës kufitare midis Austrisë dhe Hungarisë vuri në lëvizje një reagim zinxhir, në fund të së cilës nuk kishte më një RDGJ dhe Blloku Lindor ishte shpërbërë.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-19-gusht-2022/