Kalendari Historik 18 Gusht 2022

1850 – Vdes në moshën 51 vjeçare, Honore de Balzac. De Balzac, ishte një romancier dhe dramaturg francez. Romani La Comédie humainë, e cila paraqet një panoramë të jetës franceze pas Napoleonit, shihet si opusi i tij madhështor. Për shkak të vëzhgimit të tij të mprehtë të detajeve dhe të shoqërisë, Balzaku vlerësohet si një nga themeluesit e realizmit në letërsinë evropiane.

 

1917 – Një zjarr i madh në Selanik, Greqi shkatërron 35 përqind të qytetit duke lënë 100.000 individë të pastrehë. Në vend që të rindërtohej shpejt, qeveria urdhëroi arkitektin francez Ernest Hebrard të hartojë një plan të ri urbanistik për zonat e djegura të Selanikut dhe për zgjerimin e ardhshëm urbanistik të qytetit.

 

 

1933 – Lind në Paris, Roman Polanski. Polanski, është një regjisor, producent, shkrimtar dhe aktor i filmit hebreo – polak. Disa nga filmat më të njohur të tij janë, Repulsion, The Tenant, Death and the Maiden, The Pianist, Oliver Twist, The Ghost Writer, etj. Polanski konsiderohet si një ndër regjisorët më të famshëm të Hollywood.

 

 

1940 – Ndodh, Beteja ajrore e Ditës më të vështirë, pjesë e Betejës së Britanisë. Në atë pikë, angazhimi më i madh ajror në histori me humbje të rënda të mbartura nga të dy palët. Në këtë ditë, Luftwaffe bëri një përpjekje gjithëpërfshirëse për të shkatërruar Komandën luftarake RAF. Në këtë ditë u shkatërruan dhe u dëmtuan afro 120 avionë.

 

 

1958 – Romani i diskutueshëm Lolita i Vladimir Nabokov është botuar në Shtetet e Bashkuara. Romani u shkrua fillimisht në anglisht dhe u botua për herë të parë në Paris në 1955 nga Olympia Press. Më vonë u përkthye në Rusisht nga vetë Nabokov dhe u botua në New York City në 1967 nga Phaedra Publishers. Lolita arriti shpejt një status klasik.

 

1977 – Steve Biko arrestohet në një pengesë policore nën Aktin e Terrorizmit Nr 83 të vitit 1967 në qytetin e King William’s, të Afrikës së Jugut. Ai më vonë vdes nga dëmtimet e marra gjatë këtij arrestimi duke sjellë vëmendjen ndaj politikave të aparteidit të Afrikës së Jugut. Idetë e tij u artikuluan në një seri artikujsh të botuar nën pseudonimin Frank Talk.

 

1989 – Presidenti i ardhshëm shpresëdhënës Luis Carlos Galan është vrarë pranë Bogota në Kolumbi. Galán e deklaroi veten armik të karteleve të drogës dhe ndikimit të mafies në politikën kolumbiane. Ai u qëllua për vdekje nga personat e punësuar nga kartelet e drogës gjatë një proteste fushate në qytetin Soacha, Cundinamarca.

 

 

2005 – Një ndërprerje masive e energjisë godet ishullin indonezian të Java, duke prekur pothuajse 100 milion njerëz, një nga ndërprerjet më të mëdha dhe më të përhapura të energjisë në histori. Ndërkohë, Presidenti Susilo Bambang Yudhoyono urdhëroi policinë dhe agjencinë kombëtare të inteligjencës që të ndihmojnë PLN të gjurmojë shkakun e ndërprerjeve.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-18-gusht-2022/