Kalendari Historik 16 Qershor 2022

1911 IBM u themelua si Kompania e regjistrimit të llogaritjeve dhe informatikës në Endicott, të New York. Ajo është një kompani amerikane, me operime në mbi 170 vende. IBM prodhon dhe shet pajisje dhe programe kompjuterike, ofron shërbime pritëse dhe këshilluese në fusha që fillojnë nga kompjuterat kryesorë deri te nanoteknologjia.

 

 

1933Akti Kombëtar i Rimëkëmbjes Industriale është miratuar në Shtetet e Bashkuara, duke lejuar bizneset të shmangin ndjekjen antitrust nëse vendosin rregulla paga, çmim dhe rregulla të kushteve të punës mbi një bazë të gjerë të industrisë. Por pavarësisht kësaj, një pjesë e madhe e këtij ligji më vonë deklarohet si  jo kushtetues.

 

 

1944 – Në moshën 14 vjeç, George Junius Stinney, Jr bëhet personi më i ri i ekzekutuar në Shtetet e Bashkuara në shekullin e 20-të. George Junius Stinney, Jr, ishte një fëmijë afro-amerikan, i cili u dënua në një procedurë, më vonë të shpallur si një gjyq i padrejtë, për vrasjen e dy vajzave të bardha, të moshës 7 dhe 11 vjeç.

 

 

1955 – Në një përpjekje të kotë për të rrëzuar Presidentin Argjentinas Juan Peron, avionët e Marinës Argjentinase bombardojnë një turmë të paarmatosur duke vrarë 365 vetë, si dhe duke plagosur të paktën 800. Në të njëjtën kohë në tokë, disa ushtarë përpiqen të fillojnë një grusht shteti, por neutralizohen nga forcat besnike.

 

 

1958Ekzekutohet në moshën 62 vjeçare, Imre Nagy. Nagy, ishte një politikan komunist hungarez që shërbeu si Kryeministër dhe Kryetar i Këshillit të Ministrave të Hungarisë nga 1953 deri në vitin 1955. Në vitin 1956 Nagy u bë udhëheqës i Revolucionit Hungarez  kundër qeverisë së mbështetur, për të cilën ai u ekzekutua dy vjet më vonë.

 

1963 – Gjatë Programit Sovjetik Hapësinor, Vostok 6, Kozmonautja Valentina Tereshkova bëhet gruaja e parë që del në hapësirë. Të dhënat e mbledhura gjatë misionit siguruan një kuptim më të mirë të reagimit të trupit të femrës ndaj fluturimit në hapësirë. Ashtu si kozmonautët e tjerë, Tereshkova, bëri fotografi, dhe komandoi anijen.

 

1978 – Lind në Barcelonë, Daniel Bruhl. Bruhl, është një aktor gjerman që u njoh me audiencën kryesore të SHBA me rolin e tij të thyer të Fredrick Zoller, një hero gjerman i luftës në Quasterin Tarantino’s Inglourious Basterds. Ai, u shfaq në filma të tillë si The Bourne Ultimatum, The Fifth Estate, dhe A Most Wanted Man.

 

 

2012 – Kina lëshon me sukses anijen e saj Shenzhou 9, duke transportuar tre astronautë, duke përfshirë edhe astronautin e parë femër kineze Liu Yang, në modulin orbital Tiangong-1. Anija Shenzhou 9 zbarkoi në  29 qershor në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme, duke sjellë shëndoshë e mirë të tre astronautët kinezë, nga misioni.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-16-qershor-2022/