Kalendari Historik 16 Prill 2024

1912 – Harriet Quimby bëhet gruaja e parë që fluturoi me aeroplan përtej kanalit anglez. Quimby, ishte një aviatore e hershme amerikane dhe skenariste filmi. Në vitin 1911, asaj iu dha një certifikatë piloti amerikan nga Aero Club of America, duke u bërë gruaja e parë që fitoi licencën e pilotit në Shtetet e Bashkuara. Edhe pse Quimby jetoi vetëm deri në moshën 37 vjeç, ajo ndikoi në rolin e grave në aviacion.

 

1922 – Nënshkruhet zyrtarisht, Traktati i Rapallos, në bazë të të cilit Gjermania dhe Bashkimi Sovjetik rivendosin marrëdhëniet diplomatike. Të dy qeveritë gjithashtu ranë dakord “të bashkëpunojnë në një frymë të vullnetit të mirë reciprok në përmbushjen e nevojave ekonomike të të dy vendeve”. Në mënyrë sekrete, të dy palët krijuan një bashkëpunim të hollësishëm ushtarak, duke e mohuar publikisht atë.

 

1943 – Albert Hofmann rastësisht zbulon efektet halucinogjene të ilaçit hulumtues LSD. Ai, e merr ilaçin për përdorim, tre ditë më vonë, më 19 prill. Hofmann ishte gjithashtu personi i parë që izoloi, sintetizoi dhe emëroi komponimet kryesore psikhedelike të kërpudhave psilocybin dhe psilocin. Ai ishte autori i më shumë se 100 artikujve shkencorë dhe librave të shumtë, duke përfshirë LSD.

 

1947 – Bernard Baruch fillimisht zbaton termin “Lufta e Ftohtë” për të përshkruar marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik. Lufta e Ftohtë ishte një periudhë tensioni gjeopolitik midis Bashkimit Sovjetik dhe Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të tyre, Bllokut Lindor dhe Bllokut Perëndimor, pas Luftës së Dytë Botërore. Periudha përgjithësisht konsiderohet se përfshin doktrinën Truman të vitit 1945 deri në shpërbërjen e vitit 1991 të Bashkimit Sovjetik.

 

1960 – Lind në Madrid, Rafael Benitez. Benitez, është një menaxher profesionist i futbollit spanjoll dhe ish-lojtar. Ai iu bashkua stafit trainues të Real Madridit në moshën 26 vjeç, duke vazhduar të punojë si trajner i skuadrës nën 19 vjeç dhe rezervë, dhe ndihmës menaxher për ekipin e vjetër. Disa nga ekipet që drejtoi ai janë, Real Madrid, Chelsea, Inter, Liverpool, dhe Napoli.

 

1972 – Vdes në moshën 72 vjeçare, Yasunari Kawabata. Kawabata, ishte një romancier japonez dhe shkrimtar i tregimeve të shkurtra, veprave të lira, lirike, në prozë të hijeve të së cilës, i dhanë atij Çmimin Nobel për Letërsi në 1968. Ai, do të ishte, autori i parë japonez që mori këtë çmim. Punimet e tij kanë shijuar një tërheqje të gjerë ndërkombëtare dhe ende lexohen gjerësisht.

 

2003 – Traktati i Zgjerimit, është nënshkruar në Athinë duke pranuar dhjetë shtete anëtare të reja në Bashkimin Evropian. Në të njëjtën kohë ajo ndryshoi një numër pikësh të cilat fillimisht u përcaktuan në Traktatin e Nice. Traktati u nënshkrua në 16 prill 2003 në Athinë, Greqi dhe ajo hyri në fuqi më 1 maj 2004, duke rezultuar në zgjerimin e Bashkimit Evropian me 10 shtete, kryesisht të Europës Qëndrore, dhe Lindore.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-16-prill-2024/