Kalendari Historik 16 Maj 2023

1926 – Vdes në moshën 65 vjeçare, Mehmed i VI. Mehmedi, ishte Sulltani i 36-të dhe i fundit i Perandorisë Osmane, mbretëroi nga 4 korriku 1918 deri më 1 nëntor 1922 kur Perandoria Osmane u shpërbë pas Luftës së Parë Botërore dhe u zëvendësua nga Republika e Turqisë më 29 tetor 1923. Ai, u tërhoq kur Sulltanati u shfuqizua në 1922, dhe Republika  e Turqisë u krijua me Ataturk si presidenti të parë.

 

1929 – Në Hollywood zhvillohet ceremonia e parë e Academy Award, ose siç njihen ndryshe dhe si çmimet Oscar. Ceremonia e parë e çmimeve të Akademisë e paraqitur nga Akademia e Arteve dhe Shkencave të Lëvizjes (AMPAS), nderoi filmat më të mirë të vitit 1927 dhe 1928 dhe u zhvillua, në një darkë private të mbajtur në Hotelin Hollywood Roosevelt në Los Angeles , të Californias. Por ky event nuk u transmetua në radio.

 

1953 – Lind në Drogheda, Pierce Brosnan. Brosnan, është një aktor irlandez, producent filmi, aktivist dhe ambientalist. Ai, në 1994,  u bë aktori i pestë që luajti agjentin sekret James Bond në serinë e filmave Eon Productions, duke luajtur në katër filma nga 1995 deri 2002 (GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, dhe Die Another Day). Brosnan është nderuar me shumë çmime kombëtare dhe ndërkombëtare.

 

1960 – Theodore Maiman shpik, lazerin e parë optik, në Laboratoret e Hughes Research në Malibu. Maiman, ishte një inxhinier dhe fizikan amerikan, i cili vlerësohet gjerësisht me shpikjen e lazerit. Lazeri i Maimanit çoi në zhvillimin e mëvonshëm të shumë llojeve të tjerë të lazerëve. Përvojat e Maiman në zhvillimin e lazerit të parë dhe ngjarjeve të mëvonshme që lidhen me të përshkruhen në librin e tij, Odyssey Laser.

 

1961 – Park Chung-hee drejton një grusht shteti për të rrëzuar Republikën e Dytë të Koresë së Jugut. Ky puç, ishte një grusht shteti ushtarak në Korenë e Jugut në 1961, i organizuar dhe kryer nga Park Chung-hee dhe aleatët e tij që formuan Komitetin Revolucionar Ushtarak, të udhëhequr nominalisht nga Shefi i Shtabit të Ushtrisë Chang Do-yong pas pranimit të këtij të fundit në këtë ngjarje.

 

1997 – Mobutu Sese Seko, Presidenti i Zaires, arratiset nga vendi. Deri në vitin 1991, përkeqësimi ekonomik dhe trazirat e shtynë atë që të pajtohej të ndante pushtetin me drejtuesit e opozitës, por ai e përdori ushtrinë për të penguar ndryshimin deri në maj 1997, kur forcat kryengritëse të udhëhequra nga Laurent-Désiré Kabila e përzunë atë nga vendi. Mobutu vdiq tre muaj më vonë në Marok.

 

2011 – STS-134 (fluturimi i montimit ISS ULF6), u nis nga Qendra Hapësinore Kennedy në fluturimin e 25-të dhe përfundimtar për Space Shuttle Endeavour. Ky fluturim dorëzoi Spektrometrin magnetik Alpha dhe një Transportues Logjistika EXPRESS në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor. Mark Kelly shërbeu si komandant i misionit. Ai pritej të ishte misioni i fundit i anijes hapësinore nëse nuk merrte fonde nga Kongresi.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-16-maj-2023/