Kalendari Historik 15 Qershor 2022

1934Shpallet park kombëtar, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Great Smoky Mountains. Great National Smoky Mountains është një park kombëtar amerikan me pjesë në Tenesi dhe Karolinën e Veriut. Parku ndërton vijën kurrizore të Maleve të Mëdha të tymosura, pjesë e Maleve Blue Ridge, të cilat janë një ndarje e zinxhirit më të madh të Maleve Appalachian.

 

1936Zhvillohet Fluturimi i parë i bombarduesit Vickers Wellington. Vickers Wellington është një avion bombardues mesatar me motor binjak, të distancuar dhe të gjatë. Ajo u hartua gjatë mesit të viteve 1930 në Brooklands në Weybridge, të Surrey, i udhëhequr nga projektuesi kryesor i këtyre avionëve ushtarakë, Rex Pierson.

 

1954Lind në Chicago Jim Belushi. Belushi, është një aktor, komedian, këngëtar dhe muzikant amerikan me origjinë shqiptare. Ai luajti rolin e Jim në According Jim. Rolet e tjera të tij televizive përfshijnë Saturday Night Live, Palms Wild, Monsters Real, Show Me a Hero, dhe Twin Peaks. Jim, është vëllai i John Belushit.

 

 

1978Mbreti Hussein i Jordanisë martohet me amerikanen Lisa Halaby, e cila mban emrin Mbretëresha Noor. Para martesës, ajo pranoi fenë islame sunite të burrit të saj dhe pas martesës, ndryshoi emrin e saj nga Lisa Halaby në emrin mbretëror Noor Al-Hussein. Dasma ishte një ceremoni tradicionale myslimane, që u komentua nga shtypi botëror.

 

1985Piktura e Rembrandt Danaë është sulmuar nga një njeri i cili hedh acidin sulfurik në kanavacë dhe e shkatron dy herë me thikë. E gjithë pjesa qendrore e përbërjes u shndërrua në një përzierje pikash me një konglomerat spërkatjesh. Dëmi më i madh ishte në fytyrën dhe flokët, krahun e saj të djathtë dhe këmbët.

 

 

2001 – Drejtuesit e Republikës Popullore të Kinës, Rusisë, Kazakistanit, Kirgistanit, Taxhikistanit dhe Uzbekistanit formuan Organizatën e Bashkëpunimit Shanghai. Pakti i Shanghai, është një aleancë politike, ekonomike, dhe sigurie euroaziatike. Kjo, është organizata më e madhe rajonale në botë përsa i përket mbulimit gjeografik dhe popullsisë.

 

2019 – Vdes në moshën 96 vjeçare, Franco Zeffirelli. Zeffirelli, ishte një regjisor dhe prodhues italian i operave, filmave dhe televizionit. Ai ishte gjithashtu një senator nga 1994 deri në 2001 për partinë e qendrës së djathtë italiane Forza Italia. Disa nga modelet dhe prodhimet e tij janë bërë klasike në mbarë botën.

 

 

2010  – Vdiq në Beograd Bekim Fehmiu, një aktor Shqiptar nga Kosova. Fehmiu u bë i famshëm me filmin “Mbledhësit e Puplave“, në vitin 1966. Deri në atë kohë, ai kishte studiuar dhe ishte bërë i njohur nga shumë shtëpi filmi nëpër botë. Ai është aktori i parë shqiptar i filmit dhe i teatrit, i cili ka luajtur me sukses në filmat dhe skenat e gjithë hapësirës së ish-Jugosllavisë. Pas disa kohësh mori dhe vendimin për t’i dhënë fund karrierës edhe në aktivitetet artistike botërore. Pak kohė më parë në Jugosllavi është botuar libri me kujtime i Bekim Fehmiut, “Shkëlqim dhe frikë“, në të cilin përshkruhet periudha që nga lindja e tij në Sarajevë, duke përfshirë gjithçka deri në vitin 1955, kur u pranua në teatrin e dramës së Prishtinës. Ka qenë një nga personalitetet që ka lënë gjurmë në kinematografinë ballkanike, por mbi të gjitha, ai është i madh për kontributin artistik në kinematografinë botërore.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-15-qershor-2022/