Kalendari Historik 14 Gusht 2022

1916 – Rumania i shpall luftë Austro-Hungarisë. Mbretëria e Rumanisë ishte neutrale për dy vitet e para të Luftës së Parë Botërore, duke hyrë në anën e fuqive aleate nga 27 gusht 1916 deri sa pushtimi i Fuqisë Qendrore çoi në Traktatin e Bukureshtit në maj 1918, para se të ripërsëritej lufta më 10 nëntor të vitit 1918.

 

1935 – Franklin D. Roosevelt nënshkruan Aktin e Sigurimeve Shoqërore, duke krijuar një sistem qeveritar pensionesh për pensionistët. Ligji krijoi programin e Sigurimeve Shoqërore si dhe sigurimin kundër papunësisë. Ligji ishte pjesë e programit të brendshëm të Roosevelt’s New Deal. Ligji përcaktoi programin e Sigurimeve Shoqërore.

 

1941 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Winston Churchill dhe Franklin D. Roosevelt nënshkruajnë Kartën Atlantike të Luftës duke thënë qëllimet e pasluftës. Karta e Atlantikut frymëzoi disa marrëveshje dhe ngjarje të tjera ndërkombëtare që pasuan përfundimin e luftës. Demontimi i Perandorisë Britanike, formimi i NATO-s, të gjitha rrjedhin nga kjo kartë.

 

1945 – Lind në Texas, Steve Martin. Martin, është një aktor, komedian, autor, kineast, dhe muzikant amerikan. Në vitin 2004, Comedy Central renditi Martin në vendin e gjashtë në një listë të 100 komikëve më të mëdhenj. Ai u dha një çmim Akademie Nderi në 5 vjetorin e Guvernatorëve të Akademisë në 2013. Ai konsiderohet si një ndër komedianët më të famshëm.

 

1975 – Rocky Horror Picture Show, shfaqja më e gjatë në historinë e filmit, hapet në Londër. The Rocky Horror Picture Show është një film horror komedik muzikor i 1975 nga 20th Century Fox, prodhuar nga Lou Adler dhe Michael White dhe me regji nga Jim Sharman. Skenari u shkrua nga Sharman dhe aktori Richard O’Brien, i cili është gjithashtu një anëtar i kastit.

 

1988 – Vdes në moshën 90 vjeçare, Enzo Ferrari. Ferrari, ishte një shofer dhe sipërmarrës italian i garave me motor, themeluesi i ekipit të garave motorike Scuderia Ferrari Grand Prix, dhe më pas i marque automobilistikës Ferrari. Ai njihej gjerësisht si “il Commendatore” ose “il Drake”. Në vitet e tij të fundit ai shpesh quhej “il Grande Vecchio”.

 

1994 – Kapet Ilich Ramírez Sánchez, i njohur gjithashtu si “Carlos the Jackal”. Një marksist-leninist i angazhuar, Ramírez Sánchez ishte një nga terroristët politikë më famëkeq të epokës së tij. Sanchez vuan dënimin me burgim të përjetshëm për disa vrasje të agjentëve francezë të inteligjencës. Ai vriste për llogari të palestinezëve.

 

2003 – Një ndërprerje e gjerë e energjisë prek Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë verilindore. Shkaku i afërt i ndërprerjes ishte një gabim softuerësh në sistemin e alarmit, në dhomën, të FirstEnergy, një kompani me qendër në Akron, të Ohio. Shumica e vendeve rivendosën energjinë deri në mesnatë (brenda 7 orësh), disa të tjera deri në ora 6 pasnesër.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-14-gusht-2022/