Kalendari Historik 14 Dhjetor 2022

1939 – Gjatë, Luftës Dimërore, Bashkimi Sovjetik përjashtohet nga Lidhja e Kombeve pas pushtimit të Finlandës. Kjo luftë, ishte një konflikt ushtarak midis Bashkimit Sovjetik dhe Finlandës. Ajo, filloi me një pushtim sovjetik të Finlandës më 30 nëntor 1939, tre muaj pas shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore, dhe përfundoi me Traktatin e Paqes në Moskë më 13 mars 1940.

 

 

1948 – Thomas T. Goldsmith Jr dhe Estle Ray Mann u jepet një patentë për pajisjen e tyre të argëtimit të tubit me rreze katodike, lojën elektronike më të hershme të njohur ndërvepruese. Pajisja simulon një predhë artilerie që drejtohet drejt objektivave në një ekran të tubit të rrezeve katodike (CRT), i cili kontrollohet nga luajtësi.

 

 

1955 – Rezoluta 109 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, e miratuar në 14 dhjetor 1955, pasi u udhëzua nga Asambleja e Përgjithshme të shqyrtojë aplikimet për anëtarësim të Shqipërisë, Austrisë, Bullgarisë, Kamboxhia, Ceylon, Finlandë, Hungari, Irlandë, Itali, Jordani, Laos, etj. Rezoluta u miratua me tetë vota. Belgjika, Kina dhe Shtetet e Bashkuara abstenuan.

 

1966 – Lind në Copenhagen, Helle Thorning Schmidt. Schmidt, është një politikane daneze, që shërbeu si Kryeministre e 26-të e Danimarkës nga 2011 deri në 2015, dhe Drejtuese e Social Demokratëve nga 2005 deri në 2015. Ajo është gruaja e parë që mbante dy poste të ndryshme. Përfundimi i karrierës së saj politike në prill 2016, është si shefe ekzekutive e Save the Children.

 

1972 – Gjatë programit Apollo, Eugene Cernan është personi i fundit që ecën në Hënë. Pasi ai dhe Harrison Schmitt përfundojnë veprimtarinë e tretë dhe të fundit ekstravehikulare (EVA) të misionit Apollo 17. Apollo 17, ishte misioni i fundit i programit Apollo të NASA-s. Ai mbetet moment i fundit që njerëzit kanë udhëtuar përtej orbitës së ulët të Tokës.

 

1989 – Vdes në moshën 68 vjeçare, Andrei Sakharov. Sakharov, ishte një fizikan bërthamor rus, disident, laureat i Nobelit dhe aktivist për çarmatimin, paqen dhe të drejtat e njeriut. Sakharov më vonë u bë një mbrojtës i lirive civile dhe reformave në Bashkimin Sovjetik, për të cilat u përball me përndjekjen e shtetit. Këto përpjekje i dhanë atij Çmimin Nobel për Paqen në 1975.

 

1999 – Shirat e rrëmbyeshëm shkaktojnë përmbytje në Vargas, të Venezuelës, duke rezultuar në vdekjen e mijëra njerëzve. Gjithashtu këto shira, sollën shkatërrimin të mijëra shtëpive dhe shembjen të plotë të infrastrukturës së vendit. Qytetet e tëra përfshirë Cerro Grande dhe Carmen de Uria u zhdukën plotësisht. Ndërsa 10 përqind e popullsisë së Vargas vdiqën gjatë ngjarjes.

 

2004 – Ura e Millau, më e larta në botë, inagurohet zyrtarisht pranë Millau-t, në Francë. Ajo, është një urë e qëndrueshme kabllore që përfshin luginën e  Tarnit në Francën Jugore. Në një partneritet anglo-francez, ajo u hartua nga inxhinieri strukturor francez Michel Virlogeux dhe arkitekti anglez Norman Foster. Ura, ka një lartësi prej 336 metrash


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-14-dhjetor-2022/