Kalendari Historik 13 Shtator 2022

1956 – Prezantohet IBM 305 RAMAC, kompjuteri i parë komercial që përdor hapësirën për ruajtjen e diskut. RAMAC qëndronte për “Metoda e Hyrjes së Rastit të Kontabilitetit dhe Kontrollit”, pasi dizajni i tij ishte motivuar nga nevoja për kontabilitet në kohë reale në biznes. Rreth 1000 modele të tilla u prodhuan deri në 1961.

 

 

 

1967 – Lind në Dallas, Michael Johnson. Johnson, është një sprinter amerikan në pension i cili fitoi katër medalje të arta olimpike dhe tetë medalje të arta të Kampionateve Botërore në harkun e karrierës së tij. Johnson përgjithësisht konsiderohet si një nga vrapuesit më të mëdhenj dhe më të qëndrueshëm në historinë e vrapimeve në terren.

 

1968 – Pas pushtimit sovjetik të Çekosllovakisë, Shqipëria del zyrtarisht nga Traktati i Varshavës. Vendi ynë kishte aderuar në këtë traktat që në themelimin e tij në vitin 1955. Por pas ndërprerjes së marrëdhënieve politike dhe ekonomike me Bashkimin Sovjetik në 1961, Tirana zyrtare nuk merrte më pjesë në mbledhjet e këtij traktati.

 

 

 

1971 – I dyti në komandë dhe pasardhës i Kryetarit Mao Zedong dhe Marshalli Lin Biao ikën nga Republika Popullore e Kinës pas dështimit të një grushti të shtetit të pretenduar. Avioni i tij rrëzohet në Mongoli, duke vrarë të gjithë në bord. Vdekja e një prej eksponentëve të lartë komunistë kinez, ka mbetur një mister edhe sot e kësaj dite.

 

 

 

1985 –  Ndërron jetë Odhise Paskali. Cilësohet si themeluesi i skulpturës shqiptare dhe një nga personalitetet më të rëndësishme të artit shqiptar. Skulptori i Popullit është i njohur për rreth 600 vepra në skulpturë, por mbi të gjitha në krijimtarinë e vet të larmishme janë të njohura veprat: “Gjergj Kastrioti” dhuruar në 1968 qytetit arbëresh Hora e Arbëreshëve, Sicili, “Partizani Çlirimtar” Përmet, “Monumenti i Skënderbeut në Tiranë” me bashkautorë, 1968 ,”Naum Veqilharxhi”, bust në bronx , në Korçë etj.

 

1988 – Uragani Gilbert është uragani më i fortë i regjistruar në Hemisferën Perëndimore, i zëvendësuar më vonë nga Uragani Vilma. Uragani Gilbert ishte një ciklon tropikal jashtëzakonisht i fuqishëm që u formua gjatë sezonit të uraganeve Atlantik, dhe arriti kulmin me forcë të Kategorisë 5 që solli shkatërrim të gjerë në Karaibe dhe Gjirin e Meksikës.

 

1996 – Vdes në moshën 25 vjeçare, Tupac Shakur. Shakur, ishte një reper dhe kompozitor Amerikan. Ai konsiderohet si një nga reperët më me ndikim të të gjitha kohërave. Pjesa më e madhe e punës së Shakur konsiston si simbol i rezistencës dhe aktivizmit kundër pabarazisë. Ai u qëllua për vdekje nga rivali i tij Notorious BIG.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-13-shtator-2022/