Kalendari Historik 12 Shkurt 2023

1905 – Vdes, Papa Kristo Negovani, ka qenë prift ortodoks shqiptar dhe veprimtar i lëvizjes kombëtare në kapërcyell të shekujve XIX-XX. Më 10 shkurt 1905 Negovani mbajti një shërbesë kishtare shqip në prani të Karavangjelisit, peshkop i Kosturit, i cili duke dalë nga kisha, flitet se tha ato fjalë fatale, “Mos të gjettë viti tjetër ndër të gjallët”. Pas dy ditësh, të shtunën, 12 shkurt 1905, fshati u rrethua nga banditë që e detyruan tridhjetëvjeçarin Negovani të vetëdijshëm për fundin që e priste, të dilte jashtë shtëpisë në mes të natës për ta masakruar pastaj me sëpatë bashkë me pesë të tjerë, ndër ta edhe i vëllai. Për të marrë hak për këtë akt që hierarkia ortodokse greke ua veshi shqiptarëve, komiti shqiptar Bajo Topulli (1868-1930) i zuri pritë dhe vrau Fotin, peshkopin e Korçës, në shtator 1906.

 

1912 – Perandori i fundit i Kinës, Xuan tong, abdikon nga froni. Në 1932, pas pushtimit japonez të Manchu rise, shteti kukull i Manchukuo krijohet nga Japonia, dhe ai u zgjodh të bëhej “Perandori” i shtetit të ri duke përdorur epokën e Puyi. Në 1934, ai u shpall Perandori Kangde (ose Perandori Kang-te) i Manchukuo dhe sundoi deri në fund të Luftës së Dytë Kino-Japoneze në 1945.

 

1947 – Meteori më i madh i hekurit deri në atë kohë, gjatë një përplasjeje, krijon një krater ndikimi në Sikhote-Alin, të Bashkimit Sovjetik. Rreth orës 10:30, dëshmitarët okularë në malet Sikhote-Alin, të Primorye, vëzhguan një bolid të madh më të ndritshëm se dielli që doli nga veriu dhe zbriti në një kënd prej rreth 41 gradë. Gjatë kësaj përplasjeje u krijua një zhurmë e konsiderueshme, e shoqëruar nga një krater.

 

1975 – Vdes në Bernë, në moshën 79 vjeçare, Carl Lutz. Lutz, ishte një diplomat zviceran. Ai shërbeu si Zëvendës-konsull zviceran në Budapest, të Hungarisë nga viti 1942 deri në fund të Luftës së Dytë Botërore. Lutz u mor me shpëtimin e 62 mijë hebrenjve, në operacionin më të madh të shpëtimit të hebrenjve të Luftës së Dytë Botërore. Atij iu dha titulli i të Drejtit midis kombeve nga Yad Vashem.

 

1980 – Lind në Santa Monica, Christina Ricci. Ricci, është një aktore dhe producente amerikane. Ajo është e njohur për interpretimin e personazheve jokonvencionale me një avantazh të errët. Disa nga filma e saj janë, Sleepy Hollow, Pumpkin, Black Snake, Anything Else, Prozac Nation, etj. Ricci, ka fituar disa çmime si, Golden Globe, Primetime Emmy, Screen Actors Guild, Independent Spirit Award.

 

1988 – Gjatë Luftës së Ftohtë, ndodh incidenti i përplasjes në Detin e Zi. Kryqëzori i raketave amerikane USS Yorktown, qëllimisht qëllohet nga fregata sovjetike Bezzavetnyy në ujërat territoriale të BRSS-së, ndërsa Yorktoqn pretendon kalimin e lirë. Në atë kohë, Bashkimi Sovjetik njohu të drejtën e kalimit të lirë për anijet luftarake në ujërat e tij territoriale vetëm në korsi detare të përcaktuara.

 

1994 – Katër grabitës, futen në Galerinë Kombëtare të Arteve, të Norvegjisë dhe vjedhin pikturën ikonike të Edvard Munch-it The Scream. Piktura ishte zhvendosur poshtë në një galeri të dytë si pjesë e festimeve Olimpike. Pasi galeria nuk pranoi të paguante një shpërblim prej 1 milionë dollarësh policia norvegjeze vendosi një operacion të fshehtë me ndihmën e policisë britanike dhe Muzeut Getty. Piktura u gjet e padëmtuar në 7 maj 1994

 

2019 – Vendi i njohur si Republika e Maqedonisë e riemërtoi veten si Republika e Maqedonisë së Veriut në përputhje me marrëveshjen e Prespës, duke zgjidhur një mosmarrëveshje të gjatë për emrin me Greqinë. Marrëveshja e Prespës nuk mund të shfuqizohet nga asnjë marrëveshje ose traktat tjetër, as të revokohet, dhe dispozitat e saj janë ligjërisht të detyrueshme për të dy palët në aspektin e ligjit ndërkombëtar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-12-shkurt-2023/