Kalendari Historik 12 Prill 2023

1937 – Frank Whittle, teston motorin e parë të avionit të krijuar, për të dhënë një fuqi reaktive, në Rugby, të Anglisë. Whittle, ishte një oficer i Forcës Ajrore Mbretërore britanike. Ai, kishte bërë shpikjen e vetme të motorit turbojet. Motorët e avionëve të Whittle u zhvilluan disa vjet më parë se ata të Hans von Ohain të Gjermanisë i cili ishte projektuesi i motorit të parë operacional turbojet.

 

1945 – Vdes në zyrën e tij, në moshën 63 vjeçare, Franklin D. Roosevelt. Roosevelt, ishte një politikan amerikan që shërbeu si presidenti i 32-të i Shteteve të Bashkuara nga viti 1933 deri në vdekjen e tij në 1945. Ai është vlerësuar nga studiuesit si një nga tre presidentët më të mëdhenj të SHBA-së, së bashku me George Washington dhe Abraham Lincoln, por gjithashtu ka qenë subjekt i kritikave thelbësore.

 

1955 – Vaksina kundër poliomielitit, e zhvilluar nga doktor Jonas Salk, shpallet e sigurt dhe efektive. Vaksinat e poliomielitit janë mjekime që përdoren për të parandaluar këtë sëmundje të rrezikshme. Për këtë vaksinë, përdoren dy tipe , injeksionesh një polivirus joaktiv i dhënë me injeksion dhe një polivirus i dobësuar i dhënë nga goja. Kjo vaksinë, që kur është shpikur, ka arritur që të shërojë me miliona vetë.

 

1961 – Kozmonauti Sovjetik Yuri Gagarin bëhet njeriu i parë që udhëtoi në hapësirën e jashtme dhe kryen fluturimin e parë orbital të drejtuar, Vostok 1. Fluturimi hapësinor orbital përbëhej nga një orbitë e vetme rreth Tokës, e cila përshkoi atmosferën e sipërme në 170 kilometra në pikën e saj më të ulët. Fluturimi zgjati 108 minuta nga nisja në ulje. Gagarin parashutohej në tokë veçmas nga kapsula e tij pasi nxori në lartësi prej 7 km.

 

1970 – Nëndetësja sovjetike K-8, që mbante katër torpedo bërthamore, mbytet në Gjirin e Biscay katër ditë pas një zjarri në bord. Zjarri i shpërthyer më 8 prill e kishte pezulluar nëndetësen dhe ajo po lundronte në ujëra të cekëta. 52 pjestarë të ekuipazhit, u vranë duke provuar shpëtimin e anijes kur kjo e fundit, u fundos. Nëndetësja K-8, ishte cilësuar si një ndër më modernet e Flotës Ushtarake Detare të BRSS.

 

1986 – Lind në Tetovë, Blerim Xhemaili. Xhemaili, është një futbollist profesionist zviceran me origjinë shqiptare. Ai e filloi karrierën e tij në FC Zürich. Më pas ai kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Itali, duke luajtur, për Torino, Parma, Napoli, Genova dhe Bologna. Xhemaili bëri debutimin e tij për Zvicrën në Mars 2006, dhe vazhdoi të zhvillojë mbi 65 paraqitje. Ai u zgjodh për skuadrat e tyre në Kupën Botërore FIFA në 2006, 2014 dhe 2018, si dhe UEFA Euro 2016.

 

1992 – Resorti Euro Disney hapet zyrtarisht me parkun e tij të Euro Disneylandit. Vendpushimi dhe emri i parkut, u ndryshuan më pas në Disneyland Paris. Ai përfshinë dy parqe lojërash, shumë hotele turistike, Disney Nature Resorts, një kompleks blerjeje, ngrënie dhe argëtimi, dhe një kurs golfi, përveç disa vendeve shtesë argëtuese dhe argëtuese. Brenda 28 viteve të hapjes, mbi 320 milion njerëz e vizituan atë, duke e bërë parkun e lojërave, më të vizituar në Evropë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-12-prill-2023/