Kalendari Historik 11 Gusht 2022

1920 – Marrëveshja e Paqes Letoneze-Sovjetike, e cila heq dorë nga autoriteti i Rusisë dhe pretendimet për Letoninë, është nënshkruar, duke përfunduar konfliktin. Ndërsa traktati përfshinte dispozita për dëmshpërblime, Letonia nuk kishte asnjë përdorim praktik për rikuperimin e infrastrukturës së saj industriale, shumica e të cilave ishin dërguar në Rusi.

 

1942 – Aktorja Hedy Lamarr dhe kompozitori George Antheil marrin një patentë për një sistem komunikimi të spektrit të përhapjes së frekuencës që më vonë u bë baza për teknologjitë moderne në telefonat pa tel dhe Wi-Fi. Spektri i përhapjes së frekuencës është një metodë e transmetimit të sinjaleve të radios duke ndryshuar me shpejtësi frekuencën e bartësit.

 

1943 – Lind në Delhi, Pervez Musharaf. Musharaf, është një ish-gjeneral pakistanez dhe politikan që u bë presidenti i dhjetë i Pakistanit pas grushtit të suksesshëm të shtetit, të ndërmarrë nga ushtria në vitin 1999. Ai e mbajti presidencën nga 2001 deri në 2008, kur bëri tenderin e famshëm për të shmangur implementime.

 

 

1956 – Vdes në moshën 44 vjeçare, Jackson Pollock. Pollock, ishte një piktor amerikan dhe një figurë kryesore në lëvizjen ekspresioniste. Ai ishte vërejtur gjerësisht për teknikën e tij të spërkatjes së bojës shtëpiake të lëngshme në një sipërfaqe horizontale, duke e bërë të mundur që ai të pikturojë kanavacat e tij nga të gjitha këndvështrimet.

 

 

1962 – Vostok 3 lëshon nga Cosmodrome Baikonur dhe kozmonauti Andrian Nikolajev bëhet personi i parë që ecën në mikrogravitet. Vostok 3, ishte një program hapësinor Sovjetik që synonte të përcaktonte aftësinë e trupit të njeriut për të funksionuar në kushte të pa peshë dhe të provonte qëndrueshmërinë e anijes Vostok 3KA gjatë fluturimeve më të gjata .

 

1965 – Trazirat racore (revoltat e Watts) fillojnë në zonën Watts në Los Angeles, të California. Gati 14.000 anëtarë të Gardës Kombëtare të Ushtrisë së Kalifornisë ndihmuan në shtypjen e shqetësimit, i cili rezultoi në 35 të vdekur, dhe mbi 40 milion dollarë dëme në pronë. Ishte trazira më e keqe e qytetit deri në trazirat e Rodney King të 1992.

 

1972Vdiq Bajram bej Haxhiu i njohur edhe si Xha Bami (Lushnjë3 maj 1877 – 11 gusht 1972) ishte patriot, atdhetar, nacionalist, veprimtar i çështjes kombëtare dhe Anëtarë në Komisionin Nismëtar të Thirrjes dhe Organizimit të Kongresit të Lushnjes. Bajram Haxhiu u nda nga jeta në moshën 95 vjeç,duke u lënë në harresë nga regjimi diktatorial komunist dhe duke mos iu vlerësuar puna e tij, gjatë gjithë jetës dhe lëvizjes së tij patriotike në shërbim të atdheut.

2003 – NATO merr përsipër komandën e forcës paqeruajtëse në Afganistan, duke shënuar operacionin e saj të parë të madh jashtë Evropës në historinë e saj 55-vjeçare. Forca e Ndihmës së Sigurisë Ndërkombëtare (ISAF) ishte një mision ushtarak i udhëhequr nga NATO në Afganistan, themeluar nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara në Dhjetor 2001.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-11-gusht-2022/