Kalendari Historik 10 Korrik 2022

1938 Howard Hughes fillon një fluturim me aeroplan 91-orësh në të gjithë botën që do të vendosë një rekord të ri. Howard Robard Hughes Jr. ishte një afarist, investitor, pilot për vendosjen e rekordeve, inxhinier, drejtor filmi, dhe filantrop, i njohur gjatë jetës së tij si një nga më individët më të suksesshëm në botë.

 

 

1962Telstar, sateliti i parë në botë i komunikimit, është hedhur në orbitë. Ai transmetoi me sukses përmes hapësirës fotografitë e para televizive, thirrjet telefonike dhe imazhet telegrafike, dhe siguroi burimin e parë të drejtpërdrejtë transatlantik të televizionit. Pas Telstar 1, u hodhën në orbitë dhe dy modele të tjera si ai.

 

 

1972 – Lind në Barranquilla, Sofia Vergara. Vergara, është një aktore kolumbiane-amerikane, producentë e televizionit, prezantuese dhe modele. Ajo ishte aktorja më e vlerësuar financiarisht në televizione në vitet 2012, 2013, dhe 2016, dhe është aktorja më e paguar e TV në botë që nga viti 2019. Vergara, ka debutuar dhe në America Got Talent.

 

1978 – Vdes në moshën 72 vjeçare, John D. Rockfeller III. Rockfeller, ishte një filantrop dhe anëtar i gjeneratës së tretë të familjes së shquar Rockefeller. Ai ishte djali më i madh i filantropëve John D. Rockefeller Jr. dhe Abby Aldrich Rockefeller. Vëllezërit e motrat e tij ishin Abby, Nelson, Laurance, Winthrop dhe David.

 

 

1985 – Anija e Greenpeace “Rainbow Warrior” është bombarduar dhe fundosur në portin e Auckland nga agjentët francezë DGSE, duke vrarë Fernando Pereiran. Franca fillimisht mohoi përgjegjësinë, por dy agjentët e saj u kapën nga Policia e Zelandës së Re dhe u akuzuan për zjarrvënie, komplot për të kryer zjarrvënie, dëme të qëllimshme, dhe vrasje.

 

1997 – Në Londër, shkencëtarët raportojnë gjetjet e analizës së ADN-së të një skeleti Neanderthal i cili mbështet “teorinë jashtë Afrikës” të evolucionit njerëzor, duke vendosur një “Evë Afrikane” në 100,000 deri 200,000 vjet më parë. Sipas disa studimeve arkeologjike, njeriu i parë Hommo Sapiens i shfaqur në botë, ndodhej në Afrikë.

 

 

2007Erden Eruç fillon qarkullimin e parë të vetëm, njerëzor rreth botës. Rruga që ai ndoqi ishte e gjatë 66.299 km ose 41,196 mi, kaloi ekuatorin dy herë dhe të gjitha linjat e tij të gjatësisë, dhe kaloi mbi dymbëdhjetë palë pika antipodale, duke përmbushur të gjitha kërkesat për një rreth-rrotullim të vërtetë të globit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-10-korrik-2022/