Kalendari Historik 09 Shkurt 2023

1904 – Gjatë Luftës Ruso-Japoneze, përfundon beteja e Port Arturit. Beteja e Port Arthur-it, e 8–9 Shkurt 1904 shënoi fillimin e Luftës Ruso-Japoneze. Ajo filloi me një sulm surprizë natën nga një skuadron shkatërruesish japoneze mbi flotën neutrale ruse të ankoruar në Port Arthur, Manchuria. Kjo beteje u fitua nga forcat ushtarake japoneze të cilat, vendosën shumë shpejt kontrollin e tyre mbi këtë rajon.

 

1934 – Nënshkruhet zyrtarisht Pakti i Ballkanit. Ky ishte një traktat i nënshkruar nga Greqia, Turqia, Rumania dhe Jugosllavia në Athinë, dhe që synonte ruajtjen e status quo-së gjeopolitike në rajon pas Luftës së Parë Botërore. Bullgaria dhe Shqipëria, preferuan që të rrinin jashtë tij. Pakti hyri në fuqi në ditën kur u nënshkrua. Ai u regjistrua në Seritë e Traktateve të Lidhjes së Kombeve më 1 tetor 1934

 

1943 – Lind në Newark, Joe Pesci. Pesci, është një aktor, komedian dhe amerikan. Ai është i njohur për portretizimin e personazheve të ashpër, të paqëndrueshëm në një shumëllojshmëri të zhanreve, në filmat Raging Bull, Goodfellas, Casino, dhe The Irishman, Once Upon a Time in America, Moonwalker, JFK, A Bronx Tale, dhe The Good Shepherd. Rolet e tij në komedi përfshijnë filma të tillë si Home Alone 1 dhe 2.

 

1959 – Semyorka R-7, raketa e parë balistike ndërkontinentale, bëhet funksionale në Plesetsk, të BRSS. Në një formë të modifikuar, ajo nisi Sputnik 1, satelitin e parë artificial, në orbitë dhe u bë baza për familjen R-7 e cila përfshinte Sputnik, Luna, Molniya, Vostok dhe Voskhod lëshuesit e hapësirës, si dhe variantet e mëvonshme të Soyuz. Në Perëndim ishte i njohur me emrin kodues SS-6 Sapwood.

 

1964 – The Beatles bëjnë paraqitjen e tyre të parë në Ed Sullivan Show, duke përformuar para një publiku rekord, prej 75 milion shikuesve në të gjithë SHBA. Ed Sullivan Show ishte një shfaqje e shumëllojshme televizive amerikane që u zhvillua në CBS nga 20 qershor 1948, deri më 6 qershor 1971, dhe u prit nga showman i argëtimit në New York Ed Sullivan. Ai u zëvendësua në shtator 1971 nga CBS Sunday Night Movie.

 

1977 – Vdes në Moskë, në moshën 82 vjeçare, Sergey Ilyushin. Ilyushin, ishte një projektues avionësh Sovjetik që themeloi zyrën e hartimit të avionëve Ilyushin. Ai projektoi Il-2 Shturmovik, i cili bëri fluturimin e tij të parë në 1939. Ai ishte avioni më i prodhuar i luftës, dhe mbetet avioni i dytë më i prodhuar në histori, me rreth 36 mijë ekzemplarë të ndërtuar, pas Cessna-172 amerikane.

 

1991 – Popullsia e Lituanisë, votoi në masë dërrmuese për pavarësinë e saj nga Bashkimi Sovjetik. Numri i pjesëmarrësve që votuan “po” ishte 77 përqind e të gjithë votuesve të regjistruar, duke tejkaluar pragun prej 50 përqindësh. Pavarësia ishte shpallur më 11 Mars 1990, dhe u arrit të konsolidohej, në Gusht 1991. Disa ditë më pas vetë BRSS u shpërbë.

 

1996 – Zbulohet, Kopernikium nga Sigurd Hofmann, dhe Victor Ninov. Kopernikiumi është një element kimik sintetik me simbolin Cn dhe numrin atomik 112. Izotopet e tij të njohura janë jashtëzakonisht radioaktive dhe janë krijuar vetëm në një laborator. Izotopi më i qëndrueshëm i njohur, kopernicium -285, ka një gjysmë jete afërsisht 28 sekonda. Ky element kimik, u emërua kështu, për nder të astronomit Nikola Kopernik.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-09-shkurt-2023/