Kalendari Historik 08 Prill 2023

1911 – Fizikani holandez Heike Kamerlingh Onnes zbulon mbi vendosmërinë. Super conduktiviteti është tërësia e vetive fizike të vërejtura në materiale të caktuara, ku rezistenca elektrike zhduket dhe nga të cilat fushat e fluksit magnetik dëbohen. Si ferro magnetizmi dhe linjat spektrale atomike, super përcjellshmëria është një mister mekanik kuantik. Për këtë zbulim, Onnes u nderua me çmimin Nobel.

 

1924 – Gjykatat e Sheriatit janë shfuqizuar në Turqi, si pjesë e Reformave të Ataturkut. Reformat e Ataturkut, ishin një seri ndryshimesh politike, juridike, fetare, kulturore, sociale dhe ekonomike, të krijuara për të kthyer Republikën e re të Turqisë në një shtet laik, kombëtar, të zbatuar nën udhëheqjen e Mustafa Kemal Ataturk në përputhje me ideologjinë Kemaliste. Këto reforma, sot përbëjnë bazën kushtetuese të këtij vendi.

 

1943 – Otto dhe Elise Hampel, ekzekutohen, në Berlin për aktivitetet e tyre anti-naziste. Otto dhe Elise Hampel ishin një çift gjerman i klasës punëtore që krijuan një metodë të thjeshtë të protestës kundër nazizmit në Berlin gjatë viteve të para të Luftës së Dytë Botërore. Ata shkruanin kartolina duke denoncuar qeverinë e Hitlerit dhe i linin në vende publike përreth qytetit.

 

1950 – Lind në Malbork, Grzegorz Lato. Lato, është një ish futbollist dhe menaxher polak, i cili luajti si sulmues. Ai ishte një anëtar i brezit të artë të futbollistëve të Polonisë, i cili u ngrit në famë në vitet 70-80. Gjatë një dekade, ai përfaqësoi Poloninë në 5 turne të mëdha duke filluar me Lojërat Olimpike Verore në Mynih në 1972, Kupën e Botës Gjermani 1974, dhe, Kupën Botërore FIFA të vitit 1982 në Spanjë.

 

1964 – Kryhet fluturimi i parë provë për, Gemini 1. Gemini 1 ishte misioni i parë në programin e Gemini të NASA-s. Nga fluturim provë i paprekur i anijes Gemini, objektivat e tij kryesore ishin të testonin integritetin strukturor të anijes së re dhe automjetin e modifikuar të nisjes Titan II. Kjo, ishte Ishte gjithashtu testi i parë i sistemeve të reja të ndjekjes dhe komunikimit për programin Gemini.

 

1973 – Vdes në moshën 91 vjeçare, Pablo Picasso. Picasso, ishte një piktor spanjoll, skulptor, krijues shtypi, qeramikist, stilist, poet dhe dramaturg që kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij të rritur në Francë. I vlerësuar si një nga artistët më me ndikim të shekullit të 20-të, ai është i njohur për bashkë themelimin e lëvizjes kubiste dhe ,shpikjen e skulpturës së ndërtuar.

 

2008 – Përfundon, ndërtimi i gradaçelit të parë në botë, të integruar turbinat e erës, në Bahrein. Qendra Botërore e Tregtisë në Bahrein (e quajtur gjithashtu Bahrein WTC ose BWTC) është një kompleks 240-metra i lartë, me 50 kate, me dy kulla, i vendosur në Manama, të Bahreinit. Projektuar nga firma arkitektonike shumëkombëshe Atkins, ndërtimi në kulla u përfundua në vitin 2008.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-08-prill-2023/