Kalendari Historik 08 Gusht 2022

1919 Nënshkruhet Traktati Anglo-Afganistan. Ky traktat vendos përfundimisht, marrëdhënie paqësore midis Afganistanit dhe Mbretërisë së Bashkuar dhe konfirmon vijën e Durandit si kufi të ndërsjellë. Në kthim, Mbretëria e Bashkuar nuk është më e detyruar të subvencionojë qeverinë afgane. Të dyja palët e ratifikuan atë.

 

 

1929Avioni gjerman Graf Zeppelin fillon fluturimin rreth e përqark botës. Graf Zeppelin bëri 590 fluturime që arrijnë pothuajse 1.7 milion kilometra. U operua nga një ekuipazh prej 36 vetësh dhe mund të transportonte 24 pasagjerë. Ai u tërhoq nga shërbimi pas katastrofës së Hindenburgut në 1937, dhe u hodh në skenë për prodhimin e avionëve ushtarak në 1940.

 

1937 – Lind në Los Angeles, Dustin Hoffman. Hoffman, është një aktor dhe kineast amerikan. Ai është i njohur për portretizimet e tij të gjithanshme të antiheroes dhe personazheve të prekshëm emocionalisht. Aktori Robert De Niro e përshkroi atë si “një aktor me fytyrën e secilit që mishëroi zemrën njerëzore”. Ai, ka fituar disa çmime ndërkombëtare.

 

1945Karta e Londrës nënshkruhet nga Franca, Mbretëria e Bashkuar, Bashkimi Sovjetik dhe Shtetet e Bashkuara, duke vendosur ligjet dhe procedurat për gjyqet e Nurenbergut. Karta përcaktonte se krimet e Fuqive të Boshtit Evropian mund të gjykohen. U përcaktuan tre kategori krimesh, krime kundër paqes, krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

 

1967 – Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN) është themeluar nga Indonezia, Malajzia, Filipinet, Singapori dhe Tajlanda. ASEAN, promovon bashkëpunimin ndërqeveritar dhe lehtëson integrimin ekonomik, politik, të sigurisë, ushtarake, arsimore, dhe sociokulturore, midis anëtarëve të tij dhe vendeve të tjera të Azisë.

 

 

1973Kim Dae-jung, një politikan nga Koreja e Jugut dhe më vonë president i Koresë së Jugut, është rrëmbyer. Kim, u rrëmbye nga disa pjestarë të mafias japoneze, Yakuza. Qëllimi i rrëmbimit, dhe më pas i ekzekutimit të tij ishte se, ai kishte folur në mënyrë permanente kundër ndikimit të bizneseve të dyshimta japoneze në Kore.

 

 

1990 Iraku pushtoi Kuvajtin dhe shteti është aneksuar në territorin iraken. Kjo do të çonte në Luftën e Gjirit menjëherë pas kësaj. Lufta shënoi futjen e transmetimeve të drejtpërdrejta të lajmeve nga linjat e para të betejës, kryesisht nga rrjeti amerikan CNN. Kjo ishte një fitore vendimtare për forcat e koalicionit, të cilët çliruan Kuvajtin.

 

 

2013 – Vdes në moshën 95 vjeçare, Fernando Castro Pacheco. Pacheco, ishte një piktor, gdhendës, ilustrues, krijues, dhe mësues meksikan. Siç ishte i njohur për format artistike, Pacheco prodhoi vepra në skulpturë. Ai është më i njohur për muralet e tij që thërrasin frymën dhe e popullit meksikan. Punimet e tij evokojnë një përdorim unik të ngjyrës dhe formës.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-08-gusht-2022/