Kalendari Historik 07 Shkurt 2023

1904 – Një zjarr fillon në Baltimore, të Marylandit, duke shkatërruar mbi 2 mijë ndërtesa në 30 orë. Pjesa më e madhe e zonës së shkatërruar u rindërtua në rend relativisht të shkurtër, dhe qyteti miratoi një kod ndërtimi, duke theksuar materiale të papërshkueshme nga zjarri. Fatmirësisht kjo tragjedi nuk pati viktima në njerëz. Kjo do të ishte një nga katastrofat e zjarrit më të rënda në këtë shtet të SHBA.

 

1974 – Ishulli i vogël i Grenadës në Karaibe, shpall pavarësinë nga Britania e Madhe. Më 10 Shkurt 1763, Grenada iu dorëzua britanikëve nën Traktatin e Parisit. Sundimi britanik vazhdoi deri në 1974, përveç një periudhe të sundimit francez. Më 3 Mars 1967, Grenada iu dha një autonomi e plotë mbi punët e saj të brendshme si një shtet i shoqëruar. Udhëheqësi i parë i ishullit u zgjodh Eric Gairy ndërsa kryeqytet St George.

 

1975 – Lind në Montpellier, Remi Gaillard. Gaillard, është një postues francez që ngarkon video në YouTube. Që nga janari 2017, kanali i tij është i 26-të më i abonuar i komedisë në YouTube. Gaillard fitoi vëmendjen në mediat franceze pasi kreu një seri shakashë, duke përfshirë një pamje të maskuar si futbollist, në ndeshjen finale të Coupe de France 2002, gjatë së cilës ai mori pjesë në festimet, dhe u përshëndet nga presidenti i atëhershëm i Republika Franceze, Zhak Chirac.

 

1986 – Njëzet e tetë vjet qeverisje të dinastisë Duvalier, mbaruan në Haiti, kur Presidenti Jean-Claude Duvalier largohet nga vendi i varfër i Karaibeve. Dinastia Duvalier, kishte sunduar Haitin, që nga viti 1957 kur i ati i Jean Claude, Francoisi kishte marrë pushtetin. Ata nxitën, korrupsionin, represionin qeveritar, dhe spastrimet etnike, çka e kthyen këtë vend në më të varfrin e hemisferës perëndimore.

 

1992 – Nënshkruhet zyrtarisht, Traktati i Mastrichtit, duke çuar në krijimin e Bashkimit Evropian. Ai, u nënshkrua nga anëtarët e Komuniteteve Evropiane në Mastricht, të Hollandës, për integrimin e mëtejshëm evropian. Më Dhjetor 1991, i njëjti qytet priti KE-në që hartoi traktatin. Traktati themeloi Bashkimin Evropian dhe vendosi strukturën e tij shtyllë e cila qëndroi në vend deri sa Traktati i Lisbonës hyri në fuqi në 2009.

 

1999 – Vdes në Amman, në moshën 63 vjeçare, Mbreti Hussein i Jordanisë. Husseini, mbretëroi si monark i Jordanisë nga 11 gushti 1952 deri në vdekjen e tij në 1999. Sipas Huseinit, ai ishte një pasardhës i drejtpërdrejtë i gjeneratës së 40-të të Muhamedit pasi ai i përkiste familjes Hashemite e cila ka sunduar Jordaninë që nga viti 1921. Ai do të ishte një nga monarkët më të suksesshëm të Lindjes së Mesme.

 

Ibrahim Kodra2006 – Ndërroi jetë Ibrahim Shaban Likmetaj Kodra, ishte një piktor shqiptar me famë ndërkombëtare. Kodra është konsideruar si piktori më i rëndësishëm shqiptar i njohur ndërkombëtarisht. Jeta e tij në Tiranë në konviktin e shkollës “Naim Frashëri”, ndërpritet kur 20 vjeç (1938) largohet nga Shqipëria përgjithmonë me një bursë studimi nga oborri mbretëror për në Akademinë e Arteve të Bukura në Romë. Ai e lëshon Romën dhe përfundon në Milano, në Akademinë e Arteve të Bukura të Brerës. Ai ekspozon në Romë, Milano, Venecia, Paris, Beograd, Nju Jork. Në vitin 1948, Ibrahim Kodra u bë mik me Pablo Picasso, pikërisht në këtë temë në “Konferencën Ndërkombëtare për Paqen e Romës”, në të cilën të dy së bashku ata kryen një hulumtim të thellë artistik , ishe shkrimtar. Ibrahim Kodra ka lënë pas rreth 6 mijë vepra, të shpërndara nga muze privatë, koleksionistë dhe vetëm 2 mijë prej tyre janë të regjistruara dhe të dokumentuara. Në hulumtimin artistik të Kodrës, kubizmi i Pablo Pikasos do të ketë shumë ndikim, sidomos pas miqësisë së tyre në Romë më 1948, deri në atë pikë sa të njëjtat gazeta spanjolle që flasin për Pikason treguan Kodrën si “postkubisti i fundit në Evropë” si Picasso.

 

2012 – Presidenti Mohamed Nasheed i Republikës së Maldive jep dorëheqjen, pas 23 ditësh protestash antiqeveritare që kërkuan lirimin e Kryegjyqtarit të arrestuar në mënyrë të paligjshme nga ushtria. Të nesërmen Nasheed deklaroi se ai ishte detyruar të jepte dorëheqjen “nën drejtimin e armës” nga policët dhe ushtarët, të cilët sipas tij ishin bashkuar me opozitën, dhe po realizonin një Grusht Shteti.

 

2013 – Shteti i Misisipit në SHBA, vërteton zyrtarisht Amandamentin e trembëdhjetë, duke u bërë shteti i fundit që miratoi heqjen e skllavërisë. Ndryshimi i trembëdhjetë u ratifikua zyrtarisht nga Mississippi në 1995. Ndryshimi i 13 Ndryshimi XIII në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara shfuqizoi skllavërinë dhe skllavërinë e pavullnetshme, përveç si dënimi për një krim.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-07-shkurt-2023/