Kalendari Historik 06 Korrik 2023

1918 – Kryengritja e Majtë në Rusi fillon me vrasjen e ambasadorit gjerman Wilhelm von Mirbach nga anëtarët e Çekës. Ajo, ishte një kryengritje kundër bolshevikëve nga Partia Revolucionare Socialiste e Majtë në korrik 1918. Kryengritja filloi më 6 korrik 1918 dhe pretendohej se kishte për qëllim të rifillonte luftën me Gjermaninë.

 

1919 – Britanikët nëpërmjet balonës R34 zbarkojnë në Nju Jork, duke përfunduar kalimin e parë të Oqeanit Atlantik me një mjet ajror. Klasa R34 e aeroplanëve të ngurtë britanikë u ndërtuan për Shërbimin Ajror Royal Naval gjatë Luftës së Parë Botërore, por nuk u përfunduan deri pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore.

 

1939Legjislacioni anti-hebraik në Gjermaninë naziste para luftës mbyll ndërmarrjet e fundit hebraike të mbetura. Legjislacioni anti-hebraik në Gjermaninë e para-luftës, kishte disa ligje që veçonin hebrenjtë nga shoqëria gjermane dhe kufizonin të drejtat politike, ligjore, dhe civile të njerëzve me përkatësi etnike hebreje.

 

 

1946 – Lind në New York, Sylvester Stallone. Stallone, është një aktor amerikan, regjisor, skenarist, producent, dhe artist. Në 1977, Stallone u nominua për dy çmime Academy për Rocky, për Skenarin dhe Aktorin më të Mirë. Ai u bë njeriu i tretë në histori që mori këto dy nominime për të njëjtin film, pas Charlie Chaplin dhe Orson Welles.

 

 

1962Si pjesë e Operacionit Plowshare, zhvillohet testi bërthamor në Sedan. Project Plowshare ishte programi i përgjithshëm i Shteteve të Bashkuara për zhvillimin e teknikave për të përdorur lëndë plasëse bërthamore për qëllime ndërtimi paqësore. Si pjesë e programit, 31 kapele bërthamore u shpërthyen në 27 teste të ndara.

 

 

1986Davis Phinney bëhet çiklisti i parë amerikan që fiton një fazë rrugore të Tour de France. Ai fitoi 328 gara në vitet 1980 dhe 90, një rekord për një amerikan, përfshirë 2 fazat e Tour de France. Phinney ka punuar në media që kur është pensionuar si vrapues. Ai u diagnostikua me sëmundjen e Parkinsonit në moshën 40 vjeç.

 

 

1990Themelohet, Fondacioni Electronic Frontier. Fondacioni Electronic Frontier (EFF) është një grup ndërkombëtar i të drejtave dixhitale jofitimprurëse me bazë në San Francisko, të California. Fondacioni u formua në korrik 1990 nga John Gilmore, John Perry Barlow, dhe Mitch Kapor për të promovuar lirinë civile në internet.

 

 

2009 – Vdes në moshën 93 vjeçare, Robert McNamara. McNamara, Sekretari i tetë i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara, që shërbeu nga viti 1961 deri në 1968 nën Presidentët John F. Kennedy dhe Lyndon B. Johnson. Ai luajti një rol të madh në përshkallëzimin e përfshirjes së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në Luftën e Vietnamit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-06-korrik-2023/