Kalendari Historik 02 Gusht 2023

1922 – Vdes në moshën 75 vjeçare Alexandër Graham Bell. Bell, ishte një shpikës, shkencëtar dhe inxhinier me origjinë skoceze, i cili u mor me shpikjen dhe patentimin e telefonit të parë praktik. Ai gjithashtu bashkë-themeloi Kompaninë Amerikane të Telefonave dhe Telegrafëve (AT&T) në vitin 1885. Shpikja e tij revolucionarizoi telekomunikacionin. 

 

1934Adolf Hitleri bëhet Fuhrer i Gjermanisë pas vdekjes së Presidentit Paul von Hindenburg. E quajtur ndryshe dhe si Gleichschaltung, ishte në terminologjinë naziste procesi i Nazifikimit me anë të të cilit Adolf Hitler dhe Partia Naziste vendosën me sukses një sistem kontrolli dhe koordinimi totalitar mbi të gjitha aspektet e shoqërisë gjermane.

 

1939Albert Einstein dhe Leo Szilard i shkruajnë një letër Franklin D. Roosevelt, duke i kërkuar atij që të fillojë Projektin e Manhattan për të zhvilluar një armë bërthamore. Ky projekt madhor do të zhvillohej vetëm në vitin 1945, ku Shtetet e Bashkuara të Amerikës, do të testonin për herë të parë në Nevada një shpërthim atomik.

 

1942 – Lind në Lima, Isabel Allende. Allende, është një shkrimtare kiliane. Allende, veprat e së cilës nganjëherë përmbajnë aspekte të realizmit magjik,  është e njohur në zhanrin e romaneve, si The House of Spirits, dhe City of the Beasts, të cilat kanë ka qenë tepër të suksesshme. Ajo është shkrimtarja më e lexuar në gjuhën spanjolle.

 

1943 – Të burgosurit hebrenj organizuan një revoltë në kampin e Treblinkas. Ai, ishte një nga më vdekjeprurësit e kampeve të vdekjes naziste ku afro 1 milionë njerëz u vranë në më pak se 18 muaj. Kjo do të ishte një nga revoltat më të mëdha që do të ndodhnin në kampet e përqendrimit. Një revolt tjetër, do të pasonte në kampin e Sobiborit.

 

1949Shqipëria u bë pre e një sulmi ushtarak nga ana e Greqisë. Në jug dhe juglindje të Shqipërisë Greqia mësyni me ushtrinë me topa, avionë, ushtri tokësore, gjithçka i ngjante një pushtimi të vërtetë. Qëllimi real ishte realizimi i ‘Megali Idesë’ për aneksimin e jugut të Shqipërisë të ashtuquajturin ‘Vorio Epir’. Në mëngjesin e 2 gushtit 1949, në orën 04.30, në zonën e Bozhigradit (Mirasit) filloi përgatitja me artileri e forcave ushtarake greke të dislokuara përgjatë kufirit me Shqipërinë.

1980Një bombë shpërthen në stacionin hekurudhor në Bolonjë, në Itali, duke vrarë 85 njerëz dhe duke plagosur më shumë se 200 të tjerë. Disa anëtarë të organizatës terroriste neo-fashiste Nuclei Armati Rivoluzionari (Bërthama e Armatosur Revolucionare) u dënuan për bombardimin, edhe pse grupi mohoi përfshirjen.

 

1989 Pakistani është ri-pranuar në Commonwealth of Nations pas rikthimit të demokracisë për herë të parë që nga viti 1972. Commonwealth of Nations, është një shoqatë politike e 55 shteteve anëtare, gati të gjitha territoret e mëparshme të Perandorisë Britanike. Zyra e saj kryesore ndodhet në Londër. Pakistani ka aderuar në këtë organizatë që nga fillimi.

 

1990Iraku pushton Kuvajtin, duke çuar përfundimisht në Luftën e Gjirit. Ky pushtim dhe refuzimi i mëpasshëm i Irakut për t’u tërhequr nga Kuvajti brenda një afati të caktuar nga Kombet e Bashkuara, çuan në ndërhyrjen ushtarake nga një koalicion i forcave të Kombeve të Bashkuara të autorizuara të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-02-gusht-2023/