Kalendari Historik 01 Korrik 2022

1884Vdes në moshën 64 vjeçare Allan Pinkerton. Pinkerton, ishte një detektiv dhe spiun skocezo-amerikan, më i njohur për krijimin e Agjencisë Kombëtare të Detektivëve Pinkerton. Në kohën e vdekjes së tij, ai po punonte në një sistem për regjistrimet e identifikimit kriminal, e cila tani mirëmbahet nga Byroja Federale e Hetimeve.

 

 

1908SOS është adoptuar si sinjal shqetësimi ndërkombëtar. Në shënimin zyrtar SOS shkruhet me një rresht, për të treguar që ekuivalentët e kodit Morse për shkronjat individuale të transmetohen si një sekuencë e pandërprerë prej tre pikash, tre vija, tre pika pa hapësira, midis shkronjave. SOS nënkupton “Shpëtoni shpirtrat tanë”.

 

 

 

1957 – Fillon zyrtarisht, Viti Ndërkombëtar i Gjeofizikës. Viti Ndërkombëtar i Gjeofizikës, ishte një projekt shkencor ndërkombëtar që zgjati nga 1 korriku 1957 deri më 31 dhjetor 1958. Ai shënoi fundin e një periudhe të gjatë, gjatë gjithë Luftës së Ftohtë, kur shkëmbimi shkencor midis Lindjes dhe Perëndimit kishte qenë ndërprerë seriozisht.

 

 

1961lind në Alabama, Carl Lewis. Lewis, është një ish-atlet amerikan, që fitoi nëntë medalje ari olimpike, një medalje argjendi olimpike dhe 10 medalje të Kampionatit Botëror, përfshirë tetë medalje ari. Karriera e tij zgjati nga 1979 deri në 1996, kur ai fitoi për herë të fundit një medalje në një event në Lojërat Olimpike.

 

 

1968 – Traktati për mos-përhapjen e Armëve Bërthamore është nënshkruar në Washington, Londër, dhe Moskë, nga 62 vende. Ky, është një traktat ndërkombëtar qëllimi i të cilit është të parandalojë përhapjen e armëve bërthamore dhe teknologjisë së armëve, të promovojë bashkëpunimin në përdorimet paqësore të energjisë bërthamore.

 

1991 – Gjatë fundit të Luftës së Ftohtë, Pakti i Varshavës shpërbëhet zyrtarisht gjatë një takimi në Pragë. Pakti i Varshavës, ishte një traktat mbrojtës kolektiv i nënshkruar në Varshavë, Poloni midis Bashkimi Sovjetik dhe shtatë republikat e tjera socialiste të Bllokut Lindor të Evropës Qendrore dhe Lindore në maj 1955, gjatë Luftës së Ftohtë.

 

 

2002Gjykata Penale Ndërkombëtare është themeluar për të ndjekur penalisht individët për gjenocid, krime kundër njerëzimit, krime lufte, dhe krim të agresionit. ICC nuk ka juridiksion universal territorial, dhe mund të hetojë dhe ndjekë penalisht vetëm krimet e kryera brenda shteteve anëtare, dhe krimet e kryera nga shtetasit e shteteve anëtare.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-01-korrik-2022/