Izraeli përdor Google Photos për të identifikuar civilët në Gaza

Ushtria izraelite përdor një sistem të njohjes së fytyrës për të identifikuar anëtarët e mundshëm të Hamasit në mesin e qytetarëve të Rripit të Gazës. Shërbimi Google Photos përdoret gjithashtu për të kërkuar fytyra të ngjashme, pasi teknologjia e njohjes është më efektive.

Google Photos më mirë se mjetet profesionale
Në mesin e nëntorit 2023, një shtetas palestinez u ndalua në një pikë kontrolli. Ushtria izraelite skanoi fytyrën e tij dhe zbuloi se ai ishte në listën e të kërkuarve. Më pas ai u mor, u rrah dhe u mor në pyetje për dy ditë para se të lirohej. Në praktikë ishte një pozitiv i rremë.

Pa dijeninë e qytetarëve, inteligjenca izraelite ka nisur një program për njohjen e fytyrës për të mbledhur dhe kataloguar fytyrat e palestinezëve, pa pëlqimin e tyre. Sistemi u zhvillua nga Corsight, një kompani në Tel Aviv. Teknologjia nuk është e përsosur, pasi ka shumë pozitive false, veçanërisht nëse fotot janë me rezolucion të ulët ose të errët (të marra nga kamerat e sigurisë, dronët ose mediat sociale).

Ushtria më pas vendosi të përdorë Google Photos, duke ngarkuar një bazë të dhënash të imazheve të njerëzve. Shërbimi ofron performancë më të mirë, pasi mund të identifikojë edhe fytyra pjesërisht të errësuar. Natyrisht që nuk jep identitetin e njerëzve, por mund të grupojë foto me fytyra të ngjashme, siç specifikoi një zëdhënës i Google:

Google Photos është një produkt falas i disponueshëm gjerësisht që ju ndihmon të organizoni foto duke grupuar fytyra të ngjashme së bashku, në mënyrë që të mund të etiketoni njerëzit për të gjetur lehtësisht fotot e vjetra. Nuk jep identitetet e personave të panjohur në fotografi.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/03/30/izraeli-perdor-google-photos-per-te-identifikuar-civilet-ne-gaza/