Italianët jashtë ChatGPT: mesazhi i OpenAI

Pas ndalimit të thirrur nga Garantuesi për mbrojtjen e të dhënave personale, OpenAI ka çaktivizuar aksesin në ChatGPT për përdoruesit italianë. Sigurisht që mund të anashkalohet me një VPN, por ata që tentojnë të hyjnë pa të gjejnë një mesazh përpara dhe pamundësinë e përdorimit të shërbimit.

“I nderuar klient i ChatGPT, Na vjen keq t’ju informojmë se kemi çaktivizuar ChatGPT për përdoruesit në Itali me kërkesë të Garantuesit italian. Ne po bëjmë rimbursime për të gjithë përdoruesit në Itali që blenë një abonim ChatGPT Plus në mars. Ne jemi gjithashtu përkohësisht pezullimi i rinovimit të abonimeve në Itali në mënyrë që përdoruesit të mos tarifohen ndërkohë që ChatGPT është pezulluar”, është pjesa e parë e mesazhit.

“Ne jemi të përkushtuar të mbrojmë privatësinë e njerëzve dhe besojmë se ne ofrojmë ChatGPT në përputhje me GDPR dhe ligjet e tjera të privatësisë. Do të jemi në kontakt me Mbikëqyrësin me qëllim që të rivendosim aksesin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Shumë prej jush na kanë thënë se ju duket ChatGPT i dobishëm për aktivitetet tuaja të përditshme dhe ne mezi presim ta bëjmë sërish të disponueshëm së shpejti. Nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim në lidhje me ChatGPT ose procesin e rimbursimit, ne kemi përgatitur një listë me pyetje të shpeshta për t’i zgjidhur ato.”

Rimbursimi duhet të arrijë në “5-7 ditë pune, në varësi të politikave të bankës emetuese”, siguron ChatGPT. I intervistuar nga Repubblica, avokati dhe anëtari i bordit të Garantuesit Guido Scorza shpjegoi se tre shkelje në veçanti kontestohen kundër OpenAI.

E para është se ka mbledhur të dhënat personale të miliarda njerëzve për të trajnuar algoritmet e saj pa i informuar ata për këtë rrethanë dhe ndoshta pa pasur një bazë të përshtatshme ligjore. E dyta është se ka mbledhur të dhënat personale të përdoruesve gjatë bisedave pa i informuar ata për fatin e këtyre të dhënave. Së fundi, gjenerimi i përmbajtjes, në përgjigje të pyetjeve, të cilat ndonjëherë u atribuojnë njerëzve fakte dhe rrethana të pasakta dhe të pavërteta, duke propozuar kështu një përfaqësim të shtrembëruar të identitetit të tyre personal.

Një hetim është nisur dhe, nëse konfirmohet ndonjë shkelje, “ne mund të miratojmë një masë korrigjuese dhe OpenAI mund të detyrohet të anulojë të dhënat e grumbulluara për përdoruesit italianë, ose të mos mbledhë më në të ardhmen. Ose mund të vendosim një gjobë ekonomike mbi të deri në 2% ose 4% të xhiros së shoqërisë së akuzuar për kundërvajtje në varësi të peshës së veprës”, shpjegon Scorza.

Ndërsa presin që situata të evoluojë (nuk duhet të harrojmë se Microsoft po zbaton ChatGPT pothuajse kudo në shërbimet e tij), ata që duan të anashkalojnë bllokun mund ta bëjnë këtë me një VPN me funksionalitet dhe stabilitet të provuar si ai i NordVPN ose përmes të tjerëve. shërbime, madje edhe falas, për shembull nga shfletuesi Opera.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/01/italianet-jashte-chatgpt-mesazhi-i-openai/