iOS 17.5 Apple: në përditësim një mënyrë e re për të shkarkuar aplikacione

Ata që zotërojnë një iPhone dhe jetojnë në një vend që i përket Bashkimit Evropian do të kenë akses në një përditësim të rëndësishëm që do të lejojë shkarkimin më të mirë të aplikacioneve. Kjo do të jetë e mundur falë versionit beta të iOS 17.5 i cili specifikon mundësinë e shkarkimit të aplikacionit të dëshiruar direkt nga një faqe interneti. Apple duhej të bënte ndryshime në sistemet e saj përmes përditësimeve për të qenë në gjendje të pajtohej me ligjet e reja të vendosura nga BE me DMA. Kompania ka pasur gjithmonë një ekosistem mjaft të mbyllur, por tani po hapet edhe për ofruesit e aplikacioneve të palëve të treta. Nëpërmjet funksionalitetit të shtuar me iOS 17.5, përdoruesit dhe zhvilluesit më në fund do të mund të shijojnë lirinë dhe fleksibilitetin e paarritshëm më parë në zgjedhjen e aplikacioneve.

Në rregull, aksesi në ekosistemin e Apple, por gjërat nuk janë aq të thjeshta
Ndryshimi i Apple në strategjinë e aplikimit është sigurisht një gjë pozitive për zhvilluesit, por ata duhet të plotësojnë kërkesa shumë strikte. Ata që dëshirojnë të dhurojnë mundësinë për të shkarkuar drejtpërdrejt aplikacionet e tyre duhet të kenë qenë anëtarë të programit zyrtar të krijuar nga vetë Apple për të paktën dy vjet. Për më tepër, aplikacionet e tyre do të duhet të kenë të paktën një milion instalime në iOS në Evropë gjatë vitit 2023. Zhvilluesit gjithashtu do të duhet të jenë plotësisht transparentë në lidhje me politikat e tyre të mbledhjes së të dhënave. Aplikacionet fillimisht do të duhet të kalojnë një proces vërtetimi nga kompania e cila do të verifikojë sigurinë e tyre.

Është e vërtetë që ka shumë përgjegjësi dhe kufizime për zhvilluesit, por duhet thënë gjithashtu se shkarkimi i aplikacioneve nga faqet e internetit mund të jetë pozitiv për përdoruesit e iPhone. Ata do të jenë në gjendje të zgjedhin lirisht se cilin aplikacion të shkarkojnë dhe ndoshta të zbulojnë të reja. Apple hapi dyert e saj duke luajtur dinak dhe duke mos i lehtësuar gjërat për ata që duan të përfitojnë nga ky ndryshim, por në fund të fundit ishte e pritshme. Tani përdoruesit e iOS do të duhet vetëm të presin që përditësimi të jetë i disponueshëm për të zbuluar nëse do të ketë vërtet shumë aplikacione të tjera të disponueshme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/19/ios-17-5-apple-ne-perditesim-nje-menyre-e-re-per-te-shkarkuar-aplikacione/